A blöff szerepe a civil küzdelmekben

Aki civil ellenállás feladataira, forgatókönyvére kíváncsi, azoknak ajánljuk Pilismarót sikeres ellenállását a sóderbányával szemben. Ott is volt polgármester, aki akarta és minden más is. Sok eszközt kell felhasználnia egy kis csoportnak, hogy a túlerővel sikeresen megküzdjön. Amit el kell érni mindannyiunknak, amikor belépünk egy érdekérvényesítésbe, hogy komolyan vegyenek minket.

Az Élni Veresegyházon Egyesületet komolyan vették a hatóságok, de aztán kiadták az engedélyt a BD-nek. Az etilén-oxid rákkeltő fertőtlenítőeljárással dolgozó Becton Dickinson Veresegyház szélére akart telepedni 2006-ban. Maga a technológia kiszorul a lakóövezetekről, és maga az eljárás is kiszorul Európából. (A BD sztori blogja itt olvasható.)

Komolyan vette az ÉVÉ-t a helyi hatalom. Pásztor Béla engedte, hogy rendszeres szereplői legyünk a testületi üléseknek. Komolyan vették az egyesületet a lakosok, elhitték, hogy meg tudjuk védeni őket, és részt vettek a nyilvános rendezvényeinken. Végül azonban minden szintet elbuktunk, népszavazást, hatóságokat, a testület megszavazta a gyárlétesítést. Akkor mi volt a győzelmünk titka? El kell árulnunk a titkot, és az elméleti hátteret, ami alighanem összecseng Neumann János játékelméletével. Tudják miért tartotta annyira fontosnak a pókert? A pókerben csak az tud győzni, aki nem mindig aszerint emeli a tétet, hogy milyen lapok vannak a kezében. A BD külföldi menedzsmentje elhitte, hogy komolyan kell vennie minket. De ugyan mit tudtunk volna csinálni, ha valóban megkezdik az építkezést? – Ők azt hitték, tudnánk.