Veresegyházi Vízörzők

Tatár Sándor előadását meghallgatva az Álomhegyi-tározóról beszélgetve aztán azt a következtetést vontuk le, hogy az egész tórendszerünk hasznosítását át kéne gondolni, nem csupán az Álomhegyit. Nyilván ez komoly kihívás, mert korábbi érdekeket, szokásokat sérthet, ám van néhány igény, ami jelentkezik és ami alapján sose gondoltuk át a várost. 5 igényt sorolunk fel:

1.Természetszeretők, madárlesre vágyok igénye, 2. sportolásra vágyók igénye, 3. horgászásra vágyók igénye, 4. túrázásra, kutyafürdetésre vágyók igénye, 5. fürdésre vágyók igénye. Ezek lakossági igények, társadalmi szükségletek. E szükségletek közül az Álomhegyi-tározó, épp azért, mert havária tó, leginkább a természet, madár, kutyafürdetés funkciókra lehet kijelölve. Aligha kapná meg az engedélyt arra, hogy más funkciót is elláthasson.

Ha pedig így van, megint visszatérhetük Tatár Sándor előadására, aki kifejtette, hogy ezeket a funkciókat (víztározó, természetkedvelők, és kutyások) igyényét is csak úgy tudnánk kielégíteni, ha felosztanánk a tározót. A felosztás egy másik oka, hogy havária esetén egy részét le lehessen zárni, hogy onnan aztán visszatérhessen az élet a szennyezett részre, miután megtisztult. (Ld. még a Tisza szennyezését, ami a Tisza-tóból tudott újjáéledni.) De reménykedjünk, hogy sose lesz baleset, a tisztitőmű felújítása, kapacitásbővítése időben megtörténik és lépést tart a terheléssel. Ebben az esetben a természetvédők paradicsomává alakítható az a rész, ami nem a kutyásoké. Aki volt már madárlesen, az tudja, hogy ehhez is izgalmas megfigyelőhelyeket lehet építeni. A gázlómadarak visszacsalogatása Tatár szerint alacsonyabb vízmagasság beállítását igényli.

Tatár Sándor szakmai elkötelezettsége a hínárok iránt hasonló, mint Réder Ferencé a hódok iránt, melyet a hálózatba szerveződés során a Vízörzők Biatorbágyon láthattak. A Vízörző hálózat lényege, mint szinte minden másé, ami Budapestet és az agglomerációt érinti az, hogy ezeknek a szerveződését össze kell hangolni. A Vízörzők csak egy szelete az agglomerációért felelősséget érző civilek összefogására, mert van ezenkívül sereg más feladat az energiagazdálkodástól a közlekedési problémákig, melyek szintén túlmutatnak egy-egy településen. A Vízörzők hálózattászerveződésében segítünk a Tavirózsa Egyesületnek. Tagjaik sajnos nem tudtak eljönni Tatár Sándor előadására, de hogy ne maradjanak le rőla, később videón elérhetővé tesszük.

A hínárok hasznosságának ábráját – melyet Tatár előadásából fotóztunk le – tettük fel képként. A hínárok bár kevésbé cukik, mint a hódok, de velük szemben is van némi ellenérzés. A horgászok pecabotjának horogja ugyanis beleakadhat, viszont a hasznuk az oxigénellátás, az algavisszaszorítás, az ikrázó hely, a víztisztítás.

A veresegyházi rendezvény kevésbé volt látogatott, mint a biatrobágyi, ám ha a fenti gondolatok egyszer célhoz érnek, nem volt hiábavaló.