Védtelen a lakosság és a dolgozók

Az egyik Civil a Pályán adás témái közé beraktak egy izgalmasat, aztán a végén épp ez maradt ki. 🙁 Ez a gödi Samsung gyár volt, s a hírek szerint 88 tonnányi károsanyagot pöfögött a levegőbe, cserébe kapott némi pénzbüntetést, aztán annyi.

Ott voltam nyáron azon a tüntetésen, amit az akkugyárakkal szemben épp a Samsung előtt tartottak. És én is szerveztem valamikor tüntetést Veresegyházon. A különbség annyi, hogy a mi régi tüntetéseinken férfiak melóztak, legyen az utcai kivonulás, vagy bográcsparti, míg a múlt nyáron a gödin a színpadon csak nők szólaltak fel. (Bocsánat, a politikusok közt akadt egy zöld politikus férfi is.) Nem értem mi történt, mivel magyarázható mindez. Talán a férfiak egyszerűen a NER függésében, kiszolgáltatottságában vannak, vagy a férfiak ma még inkább anyagi terhek alatt nyögnek és semmi idejük sincs civilkedni? Gazdasági vagy politikai kiszolgáltatottság – én nem tudom. Vagy fásultság? A nők kitartóbbak, és ha a férfiakra már nem számíthatnak, akkor maguk állnak a barrikádra?

Mondtam volna mást is. Például azt, hogy mi úgy kezdtük, hogy utána néztünk a gyárunknak és igyekeztünk küldetésesét (mission-ját) szembeállítani a valódi tevékenységével. Ezek a nagy cégek „emberbarátok”, sőt, a Föld megmentőinek képében tetszelegnek, de közben gyakran tarolnak, és addig mennek, ameddig a helyi közösség hagyja.

A Samsung benne van a 8 legnagyobb márkaértékbe, bármit is jelentsen ez. Tán, fontos nekik, hogy a pedigréjükön ne essen csorba. Bár, ha utánanéz az ember mennyi szörnyűséget követtek már el, lehet elbizonytalanodunk, hogy bármi is számítana nekik. Hogy mást ne mondjunk, a Samsung vállaltan üldözi a szakszervezeteket. A magyar állam feladata épp az volna, hogy megvédje a magyar munkavállalót és a magyar lakosságot. A tézisem az, hogy nagyon gyenge a magyar állam, valami másra használják, nem értünk.

S végül a harmadik észrevétel. Ha a Samsungot a hatóság bezáratná, volna remény arra, hogy a kínai akkugyáraknak kiárusított fél országban az üzemek törekednének a természetvédelemre. Ha azt látják, a Samsung-ot igazi retorzió nem is éri, ugyan, mire számíthatunk?

A szegénység a bűnös, a szegényeket zsákmányolják ki. Szegény ország vagyunk, szegény kormányzatunk van.