Oxigéndúsítás az őrbottyányi víztározónál

DMRV-sek dolgoztak 2023.08 24-én még a tónál, mert 16-án havária történt. Döglött kacsát még lehetett volna fotózni, de a halakat már összeszedték. Nagy munka lehetett, kár hogy nem dokumentálták, igazán hálásak lehetünk mindenkinek, aki ebben a munkában részt vett. Néhány tudósítás jelent meg a balesetről, ld. pl. itt, de a helyreállításról nem. Pedig okosabb egy havária esetén megmutatni hogyan tudnak a szakemberek és a civilek összefogni, mint megpróbálni eltitkolni amit úgy sem lehet.

A meghibásodást egy 1996-ban készített csőtörés okozta, ami miatt a szennyvíz nem tudott eljutni a víztisztítóig, és egy lentebbi átemelőnél a Sződ-Rákosi patakba kellett beengedni a szennyvizet. Így a veresi tavak megmenekültek, de a folyásirányban a többi tó nem.

Sokminden elmondható és a közel jövőben el is lesz mondva erről az eseményről. Megpróbáljuk fontossági sorrendben:

  1. Ha egy 96-ban beüzemelt csőtörés ekkora természetpusztítást okozhat, képzelhetjük mi vár Magyarországra, ahol a szennyvízrendszer elöregedett.
  2. Az agglomeráció eröltetett és spontán növekedése óriási terhet jelent a környezetre. (Veresegyházon és sok más helyen a növekedés erőltetett, mert a rövidlátóbb önkormányzatok területeladásokból akarták megoldani az anyagi gondjaikat, ám ez egy pilótajátékká vált, mert a közmúvek, pl. a szennyvíztisztítók kapacitása már megépülésükkor nem tudta ellátni az újonnan érkezetteket.)
  3. A kormányzat nem figyelt oda az agglomerációs bombára, de nem figyel oda az ország más vízellátására sem. A vízdíjas rezsicsökkentés eredménye a fejlesztések és karbantartások leállása lett. A populizmus jól működik egy-két választáson, de feléli a jövőnket.
  4. Veresegyház különösképp abszurd, mert a legmagasabb pontján van a tisztító. Ha ez a város alatt lett volna, ahová magától folyna a víz, akkor ott tisztítottan mehetett volna tovább. Ha egy átemelő meghibásodik, már kész a baj. Ugyan ki lehetett az az agyament mérnök, aki felülre tette a tisztítót? (Van egy sejtésünk, hogy nem mérnök volt, hanem Pásztor Béla jelölte ki a helyet.)
  5. Érdemes majd utánanézni annak is, hogy gyerekekkel horgászversenyt miért rendeztek Őrbottyánban, miközben dőlt a tóba a szennyvíz. Kapott-e a horgászegyesület kellő tájékoztatást a DMRV Zrt-től, látták-e a halpusztulást stb. A rendezvények fontosak, de fontosabb a gyerekek egészsége.
  6. Külön érdekessége a veresei tisztító felhasználásának, hogy ennek kiömlésére szintén egy tavat képzeltek el. Jelen pillanatban ez kiszáradt. Az itt megtelepedő vizimadarak számára nélkülözhetetlen, hogy a szennyvíztisztitóból jövő tiszta víz utánpótlást adjon. Nyilván a három napos havária alatt a tisztító leállt.