Az ór(i)ás „meséje”

Valóban csak egy „mese”, amit Kosik József a Veresi Krónika májusi számában elmond. Anka Péter szerkesztő nyilván nem ironizálás végett adta ezt a címet interjújának, de akaratlanul is nagyon talált.

A mese szerint nagyhangú kisebbség okozott Veresegyházon feszültséget, s tiltakozott a BD beruházásával szemben, a népszavazást ő maga, azaz Kosik úr találta ki, az emberek pedig passzivitásukkal csalódást okoztak neki, pedig milyen jó volna most az a 600 munkahely, amit a BD hozott volna. Vissza is kíván vonulni az ór(i)ás mester a politikától a következő ciklusban – így a Veresi Krónika cikke -, mert úgy megviselte ez a történet.Cry

Nos, ha már a téma megint aktualitást élvez (bár Zsolt Péter /EL/fusizott város blogjában már azt hittük kimerült), kicsit emlékezzünk mi is.

  1. A BD egy köztudottan erősen rákkeltő és robbanásveszélyes anyaggal akart fertőtlenítő eljárást végezni a lakosság közvetlen közelében nagyipari méretekben. Ezen szándékot a cég nem tagadta, csupán azt, hogy ez veszélyes volna, ellenben a polgármester igen, s mikor a hazugsággal szembesítettük azt mondta, hogy a BD-vel kötött titkos megállapodás miatt hazudott.
  2. Kosik úr még mindig nem érti, hogy egy ilyen gyárnak nem a lakosság mellett, hanem tőlük megfelelő távolságra, egy arra alkalmas ipari parkban van a helye. Ezt ma már mindenki elismeri, beleértve a kormányzatot, mely támogatta a BD-t, beleértve a BD-t magát is, aki végül Tatabányán, egy ipari parkban telepedett le.
  3. Egyesületünk szerint a város vezetésének már rég létre kellett volna hozni egy ipari parkot, nem pedig szétszórni a településen az ipart, s ezzel a betelepülőket és az őslakosokat egyaránt boldogtalanná tenni. A hibás várostervezés, a hazugsággal való erőszakos ipartelepítés, a népszavazás szövegének kiírásának csalása (amúgy mi voltunk a népszavazás gondolatának felvetői, és nem Kosik úr) mind olyan tényező, melynek végén valóban a polgármester és közvetlen támogatóinak lemondása lett volna a korrekt konzekvencia. Ehelyett még mindig a helyi média meséjét olvashatja a lakosság.
  4. Mese az is, hogy nagyhangú kisebbség lépett fel. Egyetlen bejelentett békés tüntetést tartottunk. Csak az gondolja, hogy nagyhangúak voltunk, aki nincs tisztában Magyarország öszödi beszéd utáni tüntetési hullámaival, a barikádemelésekkel, a kocsik tökretételével stb. Nekünk jó emlékeink vannak a helyi rendőrséggel való együttműködésről.
  5. A 600 munkahely meséjéről is szólnánk, melyben a létszám akár fel is futhatott volna ennyire, csak azt felejti el a cikk, hogy idehozott vendégmunkásokról lett volna szó. Mi sem jobb annál, mint egy kertvárosba munkásokat szállítani. Ez nem városépítés, hanem városrombolás, illetve egy város arculatának átalakítása.
  6. Végezetül mielőtt bárki a cikkből azt a konklúziót vonná le, hogy az ÉVE szélsőséges kisebbség, Szeretnénk emlékeztetni Kosik urat, hogy a konferencia rendezvényünkön Harrach Péter is jelen volt, és biztosított minket támogatásáról, elítélte a beruházást. Ezek szerint a cikk őt is nagyhangú kisebbségnek tartja? S kisebbség az, ha a csonkási területen volt egyedül érvényes a népszavazás, s volt természetesen a BD beruházást elutasító is? S hányan mentek volna még, ha nem bojkottáljuk amiatt mert a népszavazásra bocsátandó szöveget nem fogalmazzák törvénytelenül át?

A történet a demokrácia győzelme volt egy gátlástalan hatalommal szemben, melynek Kosik úr az egyik leghűségesebb szolgája volt. Ettől persze még a Veresi Krónika beállíthatja őt szerethető politikusnak, csak a tényeket is közölnie kellene.