Alakul az agglomerációs Vízörző Hálózat

Réder Ferenc előadását is meghallgattuk Biatorbágyon. Megtudtuk, hogy modern víztisztítás és a hódok össze tudnak dolgozni, ha a környezetet megfelelően alakítjuk ki. Bemutatott erre megvalósult jó gyakorlatokat. A víztisztítóból kijön a barna szinezetű, de már környezetre nem ártalmas víz, ezt pedig a hódok a maguk duzzasztómű láncolatával és a víz szétterítésével kristálytisztává teszik. A hódok tevékenysége megtartja a vizet, emeli a taljavízszintet és az áradásokat is valamelyest kezelni tudja. Az igazán kreatív települések ebből még saját imázst is tudnak csinálni, míg mások üldözik ezeket az állatokat, megint mások megemelik a partot, kotrásokkal próbálják a csatornákat tisztán tartani, ahol túlburjánzik a vegetáció az eliszaposodás miatt, ami pedig a tisztító hibája miatt történik.

A lakossági és szakmai beszélgetés a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) szervezésében valósult meg, a Víz Hete programsorozat keretében. A Víz Koalíció eddig az országos vízhálózat, a közművek elöregedésére koncentrált, a várható tisztavízellátás összeomlását megelőzendő végzett civil munkát, de a Civil Séták során (egy ilyen volt Veresegyházon is) szembejött a szennyvízkezelés problémája is.

Minden hálózatosodás célja, így ennek a tematikusnak is az, hogy az állampolgárok tájékozódjanak, a rövid távú gondolkodásunkat felváltsa a hosszú, és aztán ezen tudásuk alapján megoldásokat tudjunk javasolni, olyanokat, amelyek a helyi igényekhez alkalmazkodnak. Így a civilek támogatni tudják a szakembereket, akik önmagukban sosem elégségesek. Egy-két szakember nem csinál nyarat, ha a társadalom nem az ő, hanem mondjuk a rezsicsökkentés bódulatában van, ami ellehetetleníti a rendszerek fenntartását, fejlesztését.

Például, ahogy Réder Ferenc mondta, Biatorbágy lakosait sem érdekli, hogy az ő szennyvíztisztítójuk mennyi iszapot bocsát ki – ezzel tud a tisztító a legtöbb pénzt megtakarítani! – és szennyezi az alatta lévő települést, de érdekli, hogy a felette lévő hogyan szennyezi őt. Nos, ezért is fontos, hogy a budapesti agglomerációs civilek hálózatosodjanak.