Zsolt Péter elemez – Miért tartják a magyarok a vezetőiket?

Kepes egy gondolata megint telitalálat (a videóinterjú vele itt nézhető meg): szerinte a lenti ügyeskedés a szocializmusban a túlélés technikája volt és ez érthető is, de nem jó, ha ez az elitbe kerülő magatartás lesz.

Én is azt tapasztalom, hogy mind helyi szinten, mind országoson és nemzetközin ez valamiféle magyar karaktervonás. De kontraszelektív is, és önsorsrontó is, ezzel egyet értek Kepessel. Helyi szinten azt látom, hogy az emberek arra a jelöltre szavaznak, akit ügyesnek tartanak, és ügyes az, aki kijátssza a szabályokat, nem pedig az, aki betartja. A populizmus is azzal szerez híveket, hogy a pc beszéd szabályait hágja át, a tudósoknak mutat fityiszt, a környezetvédelmet fitymálja, tekintélyeket rombol. Pásztor Béla leköszönő polgármester, mikor átvette a díszpolgári címet, rövid beszédében is azt emelte ki, hogy már gyereknek is milyen zsivány volt. Szeretjük a szeretetreméltó szélhámosokat és egész biztos, hogy Orbán Viktort is sokan rajongva szeretik, mások azért tartják, mert ügyesnek gondolják.

Sokat tűnődtem azon, hogy miért tartották a magyarok Kádár Jánost? – És a válaszom az, hogy azért, hogy legyen ki helyettük csókolózzon Brezsnyev elvtárssal. (Igaz nem választhattuk, de elfogadtuk.) Miért tartjuk most Orbán Viktort? – Nem azért, hogy legyen valaki helyettünk, aki suttyó? Aki helyettünk odamond Brüsszelnek? Tudjuk, hogy Brüsszel nem Moszkva, de mégis jól esik hallani, hogy valaki szándékosan összekeveri és akit ezzel vádol az lehidal a pofátlanságtól. Mi nem tennénk, de helyettünk a miniszterelnök úr megteszi. Hát nem mókás?

Politológusok sikeresen elválasztják egymástól a liberalizmus eszmekörét a demokráciától. A liberalizmus az elit által etikusan kisebbségre fókuszáló, a demokratikus a többség akarata. A két dolog egymással szembemegy, a két dolog egyensúlya az, amire szükség van. Ez jól hangzik, és igaz tétel is. Csakhogy a magyaroknak nem csak a liberalizmus nem kell – a fene se akar odafigyelni a mozgássérültekre, a gyógyszerészekre vagy a tanárokra, küzdjék ki maguknak, ha akarnak valamit -, nem kell a demokrácia sem. A demokrácia is munkával járna, a zsörtölődésen kívül a saját érdekeinkért való kiállással, pláne miért álljunk ki olyanokért, akik magukért se. Inkább arról van szó, hogy előre tolunk embereket, és mint kiderült olyanokat, akik hozzánk hasonlóan ügyeskedők, csak vannak olyan bolondok, hogy helyettünk csókolózzanak Brezsnyevvel vagy fityiszt mutatnak bárkinek, aki lehetőség szerint nem tud visszaütni.

Az erőből értünk, azaz, ha Brüsszel kiéheztet minket, akkor elzavarjuk a rosszul ügyeskedőt. Voltaképp azt hiszem így távozott Pásztor Béla is. Nem önszántából, hanem mert megkérték rá. Ezúttal a Fidesz kérhette meg, hogy fejezze be az ügyeskedést, mert máskülönben összedől a város költségvetése.

Fotó: Pálfai Gábor