Ipari létesítmények és társadalom

Fóton akkumulátorok raktározását készíti elő a hatóság, és a katasztrófavédelem tájékoztat erről, Debrecenben pedig építik a gyárat. Milyen tapasztalataink vannak nekünk az eljárásokról és a kommunikációs küzdelmekről? Rövid visszaemlékezés és mai helyzetértékelés következik.

A hatósági eljárások tisztességessége a Becton Dickinson (BD) 2007-es veresegyházi letelepedési időszaka alatt megkérdőjelezhető volt, bár jóval több jogi lehetőséggel rendelkeztünk akkor, mint a mai természetvédők. (A hatósági ellenszenvet akkor tapasztaltuk meg, amikor ügyféli bejelentkezéseinket feljelentésnek akarták értelmezni és számos lakosnak 100 e Ft-os költségek számláztak ki , aztán szerencsére ezt visszavonták.) Mi a BD ügyben ugyan mindent elveszítettünk (hatósági kifogásainkat visszautasították, elveszítettük a városi népszavazást, a képviselők a végén a gyár megépítése mellett szavaztak, a helyi média végig minket csepült stb.), de a BD mégis elvonult. Elment Tatabányára egy ipari parkba, és nem kellett a veresi lakosságnak katasztrófavédelmi oktatásban részt vennie, hogy megtanulja havária esetén mi a dolga.

Számos hazugsággal találkoztunk, polgármesterünk bevallotta, hogy azért tagadta le a gyár etilénoxidos eljárásának megvalósulását (az ETO a legerősebb rákkeltő anyagok közé tartozik), mert azt ígérte a gyárnak, hogy erről nem fog beszélni. Vagyis a polgármesterünk nem a veresegyháziakat képviselte, hanem a beruházást, a veresegyháziaknak hazudott, mert a gyárnak ígéretet tett.

Komoly ellentmondásokat tártunk fel a szakmai anyagok közt (Tavirózsa Egyesület), például a gyár egyik dokumentumában más mennyiségű gáztározást tüntetett fel, mint a másikban, noha a valódi mennyiség hatóságilag már veszélyes mennyiségnek számított volna. Vagy: nem tüntette fel az ETO-t, mondván, hogy az első néhány évben még nem akarja használni. Majd ha fogja, akkor engedélyezteti.

A 2007-es tapasztalataink tehát azok, hogy nem bízhat az állampolgár adott esetben a letelepülni kívánó üzemben, a hatósági ellenőrzések alaposságában, és horribile dictu még a saját polgármesterében és választott testületében sem, hogy a helyi nyilvánosságról már ne is beszéljünk.

A kormányzatilag kiemelt beruházások akkor még kevésbé, ma inkább, különös titkolózási lehetőségeket nyújtanak a beruházónak, így a lakosság ellenállása szakmai szintről átkerül politikai szintre. 2007-ben azzal vádoltak bennünket, hogy az ellenzéki pártok irányítanak minket, és mindaz amit csinálunk csak Pásztor Béla meggyengítése miatt van. Azzal vádoltak, hogy a MIÉP pénzel minket, és hogy a Fidesz és a Kereszténydemokratáktól kapott segítség nélkül semmit sem csinálnánk. Való igaz, Harrach Péterhez fordultunk, mert ő volt a megyei képviselő, ő pedig Illés Zoltánt küldte arra a lakossági fórumra, melyet mi szerveztünk. (Illés a Fidesz környezetért felelős államtitkára lett 2010-ben.) De volt kapcsolatunk az akkori kormányon lévő SZDSZ-el is, akik titokban segítettek információkkal, és jogi tanácsokkal.

Az akkori zöldhatóság vezetője mandátuma lejártakor – mely egybe esett a BD elvonulásával – furcsa mód nem kérte kinevezése meghosszabbítását.

Igen hasonló forgatókönyveket látunk most is, azt leszámítva, hogy a civil társadalom bár hangosabb, kevésbé tudja megszervezni önmagát. Van, ahol legalább a polgármester a lakosok pártján van, mint pl. Gödön a Samsung terjeszkedése kapcsán, ami egyébiránt azért sem meglepő, mert a Samsungból származó adóbevételek nem Gödhöz kerülnek, hanem kétharmad részben Pest megyéhez, így gyakorlatilag semmilyen helyi érdek nem fűződött a letelepítéséhez. Mégis megépült.

A mi időszakunkban is számtalan hamis hír kezdett el keringeni (pl. hogy a jobboldaliak pénzelnek minket), a fake news-ok hangulatot keltettek, elbizonytalanítók voltak és országosan is egy multi kommunikációs erejével és az akkori baloldali kormányzati akarattal álltunk szemben. Üzeneteinket viszont országos szinten mi is el tudtuk juttatni, s egészen magasra jutottunk, Juszt László a Tv ügyvédje műsora akkor igen nézett volt.

Most nézni az akkumulátorgyártással kapcsolatos népszavazáskezdeményezéseket, vagy hallgatni azokat a feltételezéseket, hogy Németország magának akarja az akkumulátorgyárakat és ezért szítja a feszültséget nálunk, nagyon hasonló a BD ügyben nyilvánosságban keringő zűrzavarhoz. Ám ezek mintázatot mutatnak, ismétlődéseket látunk, mintha semmi új sem volna a nap alatt.

Hangozzanak el tisztességes szakmai érvek ellene és mellette, maradjunk a politikai korrektségen belül, azaz senki ne állítson olyat, amit nem tud bizonyítani. Naiv elvárás, hogy politikai helyezkedése és függelmi viszonyai alapján, félelemből, vagy horribile dictu anyagi érdekből senki ne lobbizzon? – Alighanem. És nem is gondoljuk, hogy a politikának ki kéne maradnia ebből, az ÉVE a maga identitása kapcsán például az LMP-s álláspontot nagyon is akceptálja, íme: https://www.youtube.com/watch?v=HCFf2MUYW2A