Akkumulátorgyártás Magyarországon

Az ÉVE megalakulása óta olyan közösség, amely ellenzi a veszélyes üzemek lakóterületek közelében való létesítését. Ilyenek az akkumulátorgyárak is. Sajnos nem tartunk ott, ahol az atomerőművek biztonságos ellenőrzésének szigorúsága. A gödiek bizonyították, hogy a Samsung hatására nem csak a zaj lett probléma, de a vizeiket is szennyezik. A hatóságok pdig vonakodnak, a gyár pedig „kommunikál”.

Globális szinten még inkább kényszerpályán van a világ, de a sikeres vállalatok olyan helyeket keresnek, ahol olcsó a munkaerő, kihasználhatók a természeti erőforrások, azaz rossz a környezetvédelem és alacsony szinten vannak a munkavállalói jogok. E feltételek a rosszabb demokráciák sajátja. Ha például van központi hatalom, lehet tudni, hogy ki és hogyan korrumpálható, ha nem bonyolult az adott társadalmi rendszer, nincsenek független hatósági ellensúlyok és gyenge a civil társadalom.

Ugyanakkor ezekért a beruházásokért a Nyugat is verseng, azaz ők is szeretnék, hogy a befektetők jöjjenek. Erről szól ez a cikk. Ez meg egy másik problémát vetít előre, a kínaiaknak való kiszolgáltatottságot.