A közszolgálati média felé

2009-ben izgatott figyelemmel kísértem mi történik Veresegyház képviselői ülésén. Eltelt több mint tíz év és azóta sem tudta felkavarni az állóvizet jóformán semmilyen innováció. Megy azóta is a szokásos elképesztő kockázatos és átgondolatlan városvezetés. S hogy mi volt az izgalom tárgya? – Készültünk az önkormányzati választásra és egy képviselő, Szekszárdiné Bányai Katalin benyújtott egy helyi médiával kapcsolatos tervezetet, melyet Pásztor Béla támogatott.

A képviselőnő bizottsági munkával, jogilag is szépen megszövegezve támasztott alá egy olyan modellt, melyben a helyi sajtót és televíziót etikai szempontból rendszeresen bírálhat egy lakosokból-civilekből felállított szerkesztőbizottság, a médiumoknak meg állandó és biztos önkormányzati támogatása van. Amennyiben a civil bizottság működése beválik, később egyre nagyobb jogosítványokat kaphat, pl. a helyi sajtóra pályázók esetében is bírálóvá válhat. A tervezet elég kezdetleges volt, de ugyanakkor komoly lépés afelé, hogy a Veresen ellenzékbe szorulók ne legyenek kifelejtve a helyi médiából. Hogy a helyi média ne csak propaganda legyen, hanem valódi konfliktusokat feldolgozó felület. Nem ellenzéki, de nem is Pásztor Béla kampánystáb.

Pásztor nem félt az ujjítástól, valószínűleg úgy gondolta, akár hogy is lesz, majd maga alá gyűri. Másképp nem tudom elképzelni miért támogatta. Nem így Tolnai Ildikó, aki az előterjesztés napján azt a kritikát fogalmazta meg, hogy hamarosan itt van 2010, ahol elsöpró fölénnyel fog győzni a Fidesz. Lesz új médiatörvény, ugyan minek független média témában helyi szinten bármit szabályozni?

Nos, Tolnai Ildikó jóslata egyrészt bevált. A Fidesz kétharmaddal győzött, de nem Veresegyházon. Itt abszolút vereséget szenvedett, és mint ellenzékbe szorult társaság (azt hiszem Tolnai csak listán jutott be, aztán rákövetkező választásokon már úgy sem) jobban járt volna, ha kialakul még a választások előtt egy olyan szerkezet, amelyben a konzervatív oldal képviselői elpanaszolhatják a bánatukat. Például azt, hogy Pásztor Bélától egyetlen bizottság elnöki posztot sem kaptak. Gyakorlatilag kiszorultak teljesen a városirányításból.

A jó helyi média igazságosabb helyzetet teremt a vesztes számára, persze, ha azt hisszük, hogy mi leszünk a győztesek és nincs bennünk sem óvatosság, sem nagyvonalúság, akkor megérdemeljük amit kapunk. Később továbbfejlesztettem a független helyi média feltételeinek struktúráját. Két lábon kell ennek állnia. Az egyik az önkormányzattól való függetlenség és stabilitás, a másik a szerkesztőség etikus terelgetése. Az, amit Veresegyházon elkezdtünk, később kiegészítettem egy igen demokratikus szerkesztő-olvasó-szerző médiaműködési modellel. Mivel ez utóbbit könnyebb megmutatni, mint elmagyarázni, íme: https://ikmedia.hu/ De a helyi média kontrolljának és működtetésének propoz felügyeleti rendszere is megtalálható az ÉVE honlapján ld. itt.