Pásztor Béla ezt bebukta – A veresegyházi hulladékégetés sztori

Egy hosszabb interjút készített az ÉVE elnöke a Levegő Munkacsoporttal a Civil Rádióban. Az utolsó percekben érintették a veresegyházi égetést. 21.45-től   arról hallgathat hiteles élménybeszámolót, hogy ez a városnak biznisz volt, s hogy a kiérkező Levegő Munkacsoport két tajga mindezt miként élte meg. http://kronika.civilradio.hu/?page_id=1670

Néhány adalék az interjúhoz.

  1. Azt az ÉVE elnöke állította, már korábban is hogy felhívta őt az ominózus napon a polgármester, és tájékoztatta arról, hogy ugyan történt a határban GE hulladékégetés, de az teljesen szabályszerű volt, és semmiféle szennyezést nem okozott. Sajnálatos módon épp ebben az időben – így a polgármester, Pásztor Béla – néhány lakos is égetett, és a probléma tőlük származott.
  2. A Levegő Munkacsoport egyik tagja beszélt is a polgármesterrel, aki a kérdésére azt felelte, hogy „nem ér rá velük foglalkozni, de végezzétek a dolgotokat gyerekek.” Ez a paternalista stílus inkább olaj volt a tűzre, hogy stílusosan fogalmazzunk.
  3. A helyszínen a Levegő Munkacsoport tagjait meg akarták verni. Ám ők egymást is videózták, így próbáltak védekezni. (hangfelvétel!)
  4. Aztán a távozóknak a közmunkások így könyörögtek: „ne tegyék az égetést nyilvánossá, mert el fogjuk veszíteni a munkánk.”

Foglaljuk össze a tényeket. A városvezető szemrebbenés nélkül félre akar vezetni. Stílusát tekintve az odalátogatóval lekezelő, fölényeskedő, paternalista. A közmunkások, akik szintén a polgármestertől függnek megfélemlítettek. Jobban félnek a polgármestertől, és az általa adott munka elveszítésétől, mint attól a mérgező levegőtől, melyet a helyszínen beszívnak és ami halálos méreg. Azokat az odaérkezőket, akik a lakosságot is és a közmunkásokat is meg akarják menteni veréssel fenyegetnek. Ebben a magatartásban megint a polgármester kultúrája érhető tetten. Ez a kultúra nem más, mint hogy akit meg lehet vásárolni, azt megvásároljuk, akit zsarolni lehet, azt zsaroljuk, akit pedig meg lehet félemlíteni, azt megfélemlítjük.

Pásztor Béla mindenben ilyen erkölcstelen és kulturálatlan, sajnos ebben a történetben való szerepét általánosítanunk kell. Tíz éve figyeljük. Hogy most nem járt sikerrel, az a ritka véletlennek, a körülmények szerencsés egybeesésének volt köszönhető. A drónfelvételeknek (ld. hangfelvétel), melyek az égetésről először adtak hírt, aztán a Levegő Munkacsoportnak, akiket egy síró nő hívott fel telefonon, néhány helyi lakosnak (lakossági utcagyűlés felháborodottjainak), és végezetül de nem utolsó sorban az országos médiának.

A következmények mind pozitívak. Alighanem a GE szimpátiáját és bizalmát végérvényesen elveszítette Pásztor Béla, az ÉVE levegőtisztasági projektje, melyet még 2016-ban kezdett el (ld. a korábbi tüzelőfaosztogatásról írottjainkat), 2017-re értelmet nyert.

Régebbi ATV riport az ominózus esetről: https://www.youtube.com/watch?v=Mf3aTwEVouE

Még régebbi anyagunk a tűzifaosztásról, mert a másik lába a történetnek a GE faanyagának lakossági osztása, melyet a polgármester egyéni elbírálásban dönt el: https://elniveresen.hu/a-veresegyhazon-osztott-tuzifa-sztori/