2017-ben jön az ASP

Az önkormányzatok csatlakozása a Magyar Államkincstárhoz, és csatlakozása az ügyfelekhez, ez volna az ASP informatikai projekt. Mint minden új dolog ez is valószínűleg bolondokházát eredményez az egész országban, viszont bolondokházák működését is rázza gatyába. Azoknál az önkormányzatoknál, ahol már futottak saját adatkezelő szoftverek, ahol gondot fordítottak az átláthatóságra és ahol betartották a törvényeket, ott az átállás gyakorlatilag zökkenőmentesen be fog következni, tényleg csak a technikai nehézségek okozhatnak problémát.

Veresegyház ilyen szempontból ambivalens helyzetben van. Viszonylag fejlett az adatkezelése, de nagy gondok vannak a törvénytisztelettel – erre polgármesterünk büszként szokott hivatkozni -, ami pedig az átláthatóságot illeti, az olyan átlagos szinten működik, de ne a hollandiai átlagra gondoljunk, ahol minden hivatalos levelezés elérhető a neten az államplgárok számára, hanem a magyar átlagra, ahol az is titok (jogszerűtlenül), hogy ki mennyi közpénzt keres.

Az ASP állítólag ügyfélbarát lesz, az e-közigazgatásba egy komoly ugrás. Sokan ennek fognak örülni igazán, a mi egyesületünk küldetése azonban az is, hogy végre lássuk, a Kincstár azáltal, hogy pontosabb adatokhoz jut meg tudja-e fékezni az eladósodást.

Forrás: http://moszlap.hu/uploads/files/tajekoztatoazasprendszerrelkapcsolatban.pdf

Kisfilm: http://www.ugyiratkezeles.hu/Tanusitott_iratkezeles_a_kozszferaban/Ugyiratkezeles_onkormanyzatoknal/Onkormanyzati_ASP_Kozpont.html