Zsolt Péter elemez – GE vagy Tesla?

Egy reggeli kirándulás alkalmával közel menve a GE-hez hallottam, ahogy a gázturbinákat tesztelik. Két dolog jutott eszembe, melyek egész biztos elgondolkodtatóak lesznek azok számára, akiket semmilyen érdekeltség nem fűz a GE-hez és akiknek vannak gyerekei. Egyrészt egy szociológiai, és egyrészt egy pszichológiai.

A gyerek és GE-függetlenség úgy jön össze, hogy akinek gyereke van és csak rövidtávon gondolkodik mégis, az vagy hülye vagy erkölcstelen, aki pedig a GE-től függ, az ki van téve a kognitív disszonanciának, azaz az ellentmondásos tudattartalmaknak, és könnyen meggyőzi magát arról, hogy én – azaz-e cikk szerzője – vagyok a probléma.

turbina2

A napokban felkerült az ÉVE facebook oldalára az a teljes film, amit Leonardo Dicaprio készített mint ENSZ nagykövet a klímaváltozással kapcsolatban. S mivel ezt megnéztem csak értettem rögtön, hogy amit a GE csinál a turbinái tesztelésével, és aztán azok üzembe helyezésével olyan területeken ahol van gáz, de nincs elektromos áram, az nem más, mint a Föld jövőjének tönkretétele. (De legalábbis az ember számára lakható bolygó tönkretétele, mert baktériumok meg növények lesznek nélkülünk is.)

A film kapcsán mindebből nem arra a következtetésre jut az ember, hogy a GE-nek meg kéne szűnnie, épp ellenkezőleg. Van a film közepe táján egy TESLÁ-s menedzserrel egy beszélgetés. Azt mondja kiszámították, ha 100 olyan gyár működne, mint az övék, a világ összes energiaproblémája megoldhatóvá válna tiszta megújulóval. De az ő vállalatuk nem képes ekkora terjeszkedésre. Másoknak is segíteni kéne. Mire Dicaprio elcsodálkozik azon, hogy 100 vállalat elég volna. „Az nem is olyan sok” – mondja, mert a gyárlátogatás alkalmával nagyjából látja a méreteket. Kb akkora egy TESLA üzem, mint itt Veresegyházon a GE.

Tudom mit mondanának erre a GE menedzserei. Hogy ők nem ezzel foglalkoznak, meg hogy az ő részvényeseik nem azt várják tőlük, hogy olyanok legyenek, mint a TESLA. Pedig a vicc az, hogy eredetileg elektromossággal foglalkozó cég s nem is gázos, tehát a GE abszolút lehetne a második a 100-ból.

A helyzet persze bonyolult, mert mi veresegyháziak jobban járunk egy széndioxidot okádó helyi üzemmel, mint egy napelem-gyártóval. Utóbbi helyi környezeti lábnyoma ugyanis nagyobb. Ezen a problémán ugyanakkor aligha fognak összeveszni a veresi zöldek, nem lesznek emiatt utcai harcok se, ugyanis bármennyire is vannak gyerekeink vagy nincsenek, bármennyire is ismerjük az ilyen CO2-ős filmeket vagy nem ismerjük, nem foglalkozunk természetvédelmi aktivitással, esélyegyenlőségi kérdésekkel vagy a világbékével.

Ezekre nekem sincs időm, és nincs befolyásom se a dolgokra. Látom, hogy a GE-nél több száz autó áll a parkolóban. Jóval több, mint pár éve. Remekül mehet az üzlet, és ez tartja életben a város költségvetését. A GE nélkül azonnal csőd lenne. Bár kevesen dolgoznak innen e gyárban, de közvetve mindannyian megéreznénk, ha nem működne, hiszen leromlanának a közszolgáltatások, tán még az utcai világítást se tudnánk kifizetni.

A másik elemzői gondolatom, hogy azok akik foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel a nyugdíjasok. Gyerekeinket is érdekelné, ha feltennénk nekik-e dilemmát. (Szerinted a veresegyházi embereknek nyomást kéne gyakorolniuk a GE-re, hogy legyen olyan mint a TESLA, de ezzel a helyi környezetszennyezés növekedne, vagy pedig nem?) Nálunk viszont a felnőttek többsége a szociológiai kutatások szerint „szenvedő”. Ez annyit tesz, hogy ők úgy gondolják, nem irányítói a sorsuknak. A GE az igen. Az irányítja a világot, de mi?

A Dicaprio filmben van egy zseniális mondat, mely valahogy így szól: „A politikai vezetőinket jobb volna más néven illetni, ők ugyanis nem vezetők, hanem követők. Azt teszik, amit az emberek akarnak.” Obama és a többiek, akik sokat tettek azért, hogy a CO2 kibocsátási egyezmények megszülessenek egyfelől széttárják a kezüket, hogy csak ennyit értek el, másfelől optimisták, hogy Trump nem tudná visszaforgatni az idő kerekét, mert az emberek már tudnak a problémáról, és már megszületett a Párizsi Egyezmény. (Van egy Trump snitt a filmben, ahol Trump nevetségesnek állítja be az összes felmelegedésért aggódót, és követeli, hogy legyen melegebb egy kampánymegnyitóján, mert épp fázik.)

A másik észrevételem tehát pszichológiai. Magyarországról a cselekvők mennek el, mert nem bírják nézni a szenvedő többséget. Elvileg ezek a cselekvők távol e hazától lehetnének közösség centrikusak, de ebből való kiábrándulásuk épp hogy olyanná teszi őket, hogy csak saját boldogulásukra koncentrálnak. Minden kivándorlónk örül annak, hogy megszabadul attól a frusztrációtól, ami itt éri őket, de mutassanak nekem egyet közülük, aki odakint nem individualistábbá hanem közösség centrikusabbá vált.

Ha pedig nem tudnak ilyet, akkor az említett film optimizmusa – mely szerint az emberiség az utolsó pillanatban megtalálja majd a helyes megoldást – túlzott optimizmusnak tűnik a számomra. A szenvedők szaporodnak, a cselekvők individuálissá válnak.

S ejtsünk még egy szót a legnagyobb gazemberekről. Nem a Trump-típusra gondolok, ott egyszerűen IQ problémáról lehet szó. Egy szórakoztató valóság-show figura, akit ezért imád a média, és ezért vitte fel az isten a dolgát az elnökségig. Azokra gondolok, akik pénzért elkezdenek lobbizni és arról győzködik a világot, hogy a foszilis energia kell nekünk.

Kedves veresegyháziak. Emlékezzen vissza aki tud, hogy amikor a Becton Dickinson le akart telepedni nálunk hány ember volt, aki érdekből elkezdett ezért lobbizni. Akár a Misszió részéről egészségügyi vezetőként, akár a politikusok részéről pusztán azért, mert kaptak egy ingyen utat Grenbole-ba, vagy mert a polgármester akaratának engedelmeskedtek.

Az ÉVE csinált akkor egy rendezvényt, amely a beruházással kritikus szakértőket vonultatott fel. Nem írtam erről még, de akadt egy országosan elismert ember, aki a meghívottjaink között volt, de az utolsó pillanatban lemondta. Ő azok közé tartozott, akik nem mernek neki menni konkrét ügyeknek, nem vállalják fel a kockázatot, noha az eszük és a szívük a helyén van. Nos, ilyen kategória is van, de ők is inkább a szenvedők közé tartoznak.