Veresegyház brandje elbújt Kispesten

Családilag ellátogattunk arra a kiállításra, mely feltárja Veresegyház mostani imázsának születési körülményeit. Ha ugyanis megkérdezzük ismerőseinket kinek mi jut eszébe Veresről, az idősebbek még az asszonykórust (Janicsák), a gyerekesek viszont már a medvefarmot fogják említeni. Veresegyház brandje lehetne a medveotthon, voltaképp átalakult epertermelő településből turistákat legalább egyszer idecsalogató medvemenhellyé. Veresegyház ezen keresztül tudna kitűnni minden más település közül. Aki jelentőssé akarja tenni a várost és ért egy kicsit a városmarketing mesterségéhez nem erőlködne mással, erre fűzne fel mindent.

Ha a város híressé válik és tényleg kitalálja magát, akkor ez meg fog történni. (Ha nem, akkor olyanok leszünk, mint egy tucat az agglomerációs települések közül.) Ha körbenézünk az igazán sikeres települések közt (ld. pl. Hollókő), akkor alighanem igazat adnak nekem. Egy település csak egyvalamivel tud kitűnni a többi közül, de abban senki sem tud versenyezni vele. Tegyük fel, hogy így lesz, országos hírűek leszünk és igazán sikeresek. Legyünk egyszer optimisták. Ekkor hirtelen fel fog értékelődni egy ember, akitől a medvemenhely származtatható, és aki maga is hőssé fog lényegülni az emlékezetekben. Őt pedig úgy hívják, hogy Kósa József.

Beszélgettem vele és a lelkes szervezőkkel is. A XIX. kerület egy vendéglőse (a Bujdosó Székely Vendéglő tulajdonosa), a mellette lévő részt „Székelyország tündérkertje” néven üzemelteti, és Kósa József (Macipapa) ezt a kicsi Erdélyt idéző kertet gondozza. Benne egy épület az ő állandó kiállításának helyszínévé lépett elő. Voltaképp minden nap meglátogatható. 

Kósa József némi kálvária után 73 évesen szerintem egyenesbe került. Itt dolgozgat, itt tud vele elbeszélgetni bárki arról, hogy milyen ragadozómadarat mikor vettek bérbe egy forgatáshoz, hogy melyik macijának milyen volt az egyénisége, no meg persze arról is, hogy mennyire nem tetszik neki semmi, se az országos politikusok, se a megalkuvó kisemberek, sem pedig az, hogy a medvéiből állatkerti nyilvánosság lett.

Említettem neki – mert nem tudott róla -, hogy nem rég véletlen bocsok születtek egy sterilnek hitt idős medveasszonyságtól. Ez mélységesen felháborította. Aki meg akarja őt érteni, annak előbb meg kell ismernie az életét. Ez az élet azonban rendkívüli módon becsülhető. Ezért válhat Kósa a jövő ikónikus alakjává is. De ez már nem rajta, sokkal inkább a következő generációk tehetségén múlik.

Régebbi filmek:

Gödöllői időszak: https://www.youtube.com/watch?v=RkDQUseloN8

Ukrajnából medvementés veresegyházi időszak: https://www.youtube.com/watch?v=9eETS1sqe0s