Zsolt Péter: Integritás Veresegyházon

Tárgy: szociális tüzelőfa osztás elbírálása

Tisztelt Cserháti Ferenc Alpolgármester Úr!

A jó kormányzás érdekében az államigazgatási szerveknél az 50/2013. (II. 25.) KORM. RENDELET bevezette az integritás fogalmát. Ennek lényege, hogy olyan szabályokat alakítsunk ki a jövőre, melyek növelik a hivatalnokok felelősségérzetét, elhivatottságát a közügyek iránt, és csökkentik a korrupciós kockázati tényezőt. Amikor tehát korrupciós kockázati tényezőről beszélnek nem a korrupció megvalósultságára céloznak, hanem a kockázat csökkentésének szabályozási feladatára.

A szociális tűzifa osztásának témájában Ön és az ÉVE közt jött létre kommunikáció, ezért ezt folytatva a továbbiakban is bizalommal fordulunk Önhöz. Az Ön által javasolt önkormányzati rendelet áttanulmányozása után olyan paragrafust találtunk, mely sajnos korrupciókockázat.

Bármennyi szabállyal bástyázzuk körül a tűzifaigénylés feltételét, bármilyen jók a hivatal magán embereket ellenőrző lehetőségei, a strukturális probléma nem az igénylés feltételeinek felsorolásában, hanem az igények elbírálásában van.

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2006. (VI.28.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról az alábbi:

Tüzelőfa juttatás

10/C § 7. A tüzelőfa juttatással kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza, de rendkívüli esetben a polgármester mellett a jegyző is lehet a hatáskör gyakorlója.

Nem tartjuk életszerűnek, hogy a feladatot nem lehet lejjebb delegálni, és a hivatalnokot pedig aki az elbírálást végzi törvényesség szempontjából ellenőrizni. A korrupciós vizsgálatok továbbá azt is javasolják, hogy az ilyen jellegű feladatok a hivatalnokoknál se maradjanak hosszú időre, hanem időről-időre cserélődjenek, ezzel megakadályozva a kliens-viszonyok kialakulását. Nem életszerű továbbá, hogy a polgármester maga minden beadványt alaposan átvizsgál. Végezetül nem marad senki, aki a faosztás jogszerűségét ellenőrizze, ha maga a polgármester a munkáltató, mert az általa engedélyezett listát a hivatali dolgozók és a Gamesz részéről senki sem meri megkérdőjelezni.

A jelenlegi helyzet tehát épp a polgármester számára a legveszélyesebb, őt magát védené egy olyan eljárásrend, melyben a képviselő-testület nem rá ruházza a juttatást. Egyetlen hiba is, mikor nem egy rászorulóhoz jut tűzifa megnyitja a politikai ellentámadás lehetőségét, hiszen politikai szempontból nem kiszolgáltatottja a polgármesternek sem az ellenzék, sem a civilek.

A fentiek alapján kérjük terjesszen be egy javaslatot az eljárásrend megváltoztatásáról. Az új eljárással kapcsolatban nem tudunk, és nem is szükséges nekünk részleteket megfogalmazni, hisz nagyon sokféle megoldás megfelelhet a korrupció-kockázati csökkentés kritériumainak. Bizonyára megtalálják a veresegyházi önkormányzat belső erőforrásai számára legmegfelelőbbet.

A mostani állapot integritás-ellenes! Örömünkre szolgál, ha ebben a kérdésben is megtaláljuk az együttműködés lehetőségét. Mindannyiunk érdeke, hogy a tűzifaosztásra se vetődjék a tisztességtelenség árnyéka. Lépéseiről kérjük tájékoztatni szíveskedjék egyesületünket.