Kitüntetés vagy börtön?

Pásztor Béla élete jól mutatja, hogy a kettő között igen keskeny a sáv.  Börtönt az kap, aki nem tartja be a közösség által felállított szabályokat. Kitüntetést az, aki komoly eredményeket tud felmutatni. Ám a szabálykövető ritkán ér el jelentős eredményt, különösen, ha ide születik, ahol a szabályok nem kedveznek az innovációnak.

Könnyen börtönbe kerül az, aki a szabályokat úgy hágja át, hogy közben ellenségeket gyárt. Ilyenkor rosszabb esetben nem csak az életét teszik tönkre, de akár el is veszik. Két módon lehet megúszni. Az egyik, ha felülről lesz aki véd, a másik, hogy az ellenségeidet teljesen legyengíted, esetleg érdekeltté teszed.

Ha mindezt hatékonyan csinálod, életed végén lehet menni a kitüntetésért.

A belinkelt videó 16. percénél Pásztor Béla arról beszél, hogy ha jön a vállalkozni akaró, és területet szeretne, csak be kell sétáljanak az irodájába megkötni a szerződést, és már mehet is. Az ember elcsodálkozik azon, kinek szánja ezeket a mondatokat? – Mert polgármestereknek, közhivatali dolgozóknak nyilván nem, hiszen nem így működnek a dolgok. Még az ő esetében sem, bár kétségkívül senkit nem fognak találni, aki többet merne packázni az állami hatóságokkal. De Pásztor átgázol a saját testületén is.

Aki figyeli a helyi közéletet, az tudja, hogy Pásztor Béla képviselői felhatalmazás nélkül, nem ritkán tudtuk nélkül is valóban szokott szerződéseket kötni, sőt, magas kötbéreseket, melyekkel aztán kész tények elé állít mindenkit, beleértve saját magát is. Ha valamely történet végén ki is kell fizetni a kötbért, vagy meg kell venni azt aminek eladásáért a város nevében kezességet vállalt, akkor ezt is kockázatok nélkül itt megteheti.

Ezek az akciók már nem egyszerűen törvényességi kérdéseket vetnek fel. Hiszen mindannyian szeretnénk úgy vállalkozni, hogy tudjuk, a végén úgyis eladható a termékünk, mert van valaki, aki visszaélve a közösség hitelképességével megveszi. Így a polgármester voltaképp mások hitelével magánemberekhez juttat pénzt. Mindezek a folyamatok nyilvánosak és köztudottak. Soha senki sem perelt be minket azért, mert ezeket leírtuk, és nem is volna értelme, mert az állításainkat bizonyítani tudjuk.

A gyenge államunk pedig hagyja, hogy a törvényeket kijátszva vegyen fel hiteleket a város, kössön szerződéseket, majd kezesként fizessen azon vállalkozónak, akiről eleve lehet tudni, hogy bedől majd. Más települések vezetői nem ilyen gátlástalanok, következésképp nem is ilyen látványos az épített környezet alakulása. De ettől még – mivel ezek piacilag nem rentábilis üzletek – a hiány újratermelődik. Jelenleg 2 milliárd. Törvénytelen az is, ahogy ezekhez a kölcsönökhöz hozzájut a település, mert kijátszva a kiskaput likvidhitelként veszi fel, mintha csak a munkabérek kifizetésére kéne, de aztán beruházásokra, vagy a fentebb említett bedőlt vállalkozó által épített társasházak kivásárlására szánja. (Ld. a Gábor Csabához közel álló cégekkel történő szerződéseket.)

Így felmerül az a kérdés is, hogy valójában nem a törvényekkel van a legfőbb gond ebben az országban, hanem azzal, hogy a törvényeknek nem tud érvényt szerezni az állam olyanokkal szemben, mint amilyen Pásztor Béla. (A 17. perc 30 másodpercnél beszél arról, hogy miért kell szerinte törvénytelen eszközöket használni. Ez a világkép teljesen abszurd!)

A videó legvégén pedig megtudhatjuk, hogy milyen áldott asszony a feleség, aki még mindig tűri, hogy dolgozzon. Az igazság az, hogy Pásztor Béla nem hagyhatja el a hajót, mert az utódja kénytelen volna a korábbi eljárások törvényességét rendbe rakni, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni, máskülönben a tisztázatlan helyzetek – a Pásztor által morális köntösbe bújtatott törvénytelenségek – az új vezetőre szállnának. Senki sem olyan hülye, hogy más bűneit a maga nyakába akarná venni, az első lépés mindenképp a takarítás.

Ettől ma már itt az ÉVÉ-ben is félünk. Mármint a csontvázaktól, és a Pásztor utáni korszak anarchiájától, melyek felelőse nem kétséges, hogy maga Pásztor Béla, aki e videó legvégén közel áll ahhoz, hogy saját mennybemenetelétől elérzékenyüljön. Azt már nem várhatjuk tőle, hogy egy reális visszaemlékezést készítsen, mert az önbecsapás ellenszere egy éles és őszinte elme, és egy törvényességet kikényszerítő közösség volna.

 

Bónus filmrészlet: https://www.facebook.com/tothjozsi1961/videos/o.155963677764178/1021266041238611/?type=2&theater    vagy: 17.30-nál: http://videa.hu/videok/hirek-politika/kisterseg-pasztor-bela-veresegyhaz-NRxJyoY7ZOWSdaX4