50 év szolgálat vagy 50 év machiavellizmus?

Valójában rossz a cím, és ezt minden bizonnyal észre is veszik művelt olvasóink. Mert nem “vagy”, hanem “és”. Machiavelli szolgált, Pásztor Béla is tette mindkettőt, a szolgálat nem mond ellent a manipulációnak.

Ám Machiavelli művében viszont megírta, hogy a hatalom megtartása és a jó kormányzás érdekében hogyan kell becsapni a tömeget, hogyan kell kíméletlenül megszabadulni riválisainktól, és hogyan kell érdekeltté tenni ellenségeinket. (Azt most hagyjuk, hogy a “Jó Kormányzás” egész mást jelent ma, mint akkor, a különbséget a technikák terén tanultabb fiának kell már ismernie.)

Pásztor Béla soha sem fogja megírni a maga machiavellizmusát, noha nála is mindig a cél szentesítette az eszközt. Hiányzik belőle az a nagyság, és önreflexiós képesség, s talán a bátorság is. Az igazi bátorság!  Az önmagáról készült szobor ledöntésére ha képes volna, már rég ezzel foglalkozna. Nem. Ő ehelyett az általa újra létrehozott lyukak betömködésével tölti az idejét, ő ezt nevezi bátorságnak.

Ez az ötven év így inkább szomorú, mint felemelő, és talán ez a szomorúság látható a felesége arcán is.

Mégis ő, a polgármesterek doayenje a főszereplő! Ez jár neki.

Van, aki rajong érte, mert szép ember, vagy becsüli valamiért, vagy hálás neki, vagy csak függ tőle, esetleg még az sem, de illik jelen lennie. És ez mind rendjén is van. Az is szép dolog, hogy miután annyi embernek adott már kitüntetést, köztük díszpolgári címet is, ő az utolsók közt, aki ezt átveszi. Van ebben némi elegancia, sokan tanulhatnának tőle.  (Országos vezetőink a békétlenség keltéshez értenek, és a nagyvonalúság hiánya szinte rá van vésve az arcukra. Pásztor tehetséges béketeremtő.)

A díszpolgári címet az adta át, aki maga is rendelkezik vele, s akit nem is olyan rég polgármesterként még azzal védett meg, hogy “a képviselő úr  nem a szavak, hanem a tettek embere”. (Merthogy gyakorlatilag azzal emelkedett ki a képviselői testületi munkában, hogy meg sem szólalt éveken keresztül). Most, a laudáció sor őt isán láthatjuk, hogy voltaképp tud beszélni, ha akar.

Itt nézheti meg őt is, és az egész ünnepélyes eseményt, aki képes rá. Forrás: http://vvtv.hu/vvtv-hirado-2015-09-10/