Testületi – 2015. február 17.

Hiányzók Bobálné (beteg-kórházban van), Dr Marik . A polgármesteren és képviselőkön kívül, pénzügy, adóügy, épitészet, sport, veresi krónika, beruházás + a Kistérség újság főszerkesztője és újságírója + Zsolt Péter ÉVE és jómagam voltunk jelen.

A szokásos csókolózás, kávézgatás után, pontos kezdés. Csak a problémás napirendi pontokról számolok be, mivel a többiben hozzászólás nélküli egyhangú döntés született !

1.Veres1 színház – 14 és fél milliós támogatása. Szalontai Boldizsár képviselő kifejtette, hogy a már tavaly októberben kapott 3 és fél millióval ennyi pénzért, bármely Bp-i vagy vidéki színház eljönne és tartana előadásokat. Csak pályázatot kellett volna kiírni és ennyiért vagy kevesebbért nagyon sokan megcsinálták volna. Polgármesteri válasz…31 előadás, ennyiért nem drága,majd hozzá füllentette, hogy minden színház veszteséges és támogatásra szorul….ami nem igaz !! Szavazás….1 Nem-el, Szalontai Boldizsár képviselő…..elfogadva !!

2.A fürdőgyűjtő, Kovacsics Imre és főépitészünk támogatása 240 millióval (2014-2015-2016), vagyis az ez évi 140 milliócskával. Szalontai Boldizsár kérdése, mit kaptunk a tavaly ugyanezen uraknak már kifizetett 80 milliócskáért. Hosszú,mintegy 20 perces, semmitmondó, félrebeszélő pásztori monológ végighallgatása után…..a konkrétum 1 m3 tervanyagot. Szalontai Boldizsár újabb megjegyzése, hogy főépítészünk, Kvadrum kft-je 2-3 szoros áron dolgozik a városnak valamint, hogy Kovacsics úr hírneve sem az óriási szakértelméről, hanem több város, fürdő miatti becsödöltetéséről szól, polgármesterünk mégis a « kecskékre bízza a 240 milliós káposztát » !…a következő választ provokálta……A városban, mindenki elégedett, mert minden ( lásd iskola stb.) szép és jó. Szalontai Boldizsár megjegyzése : A kivitelezéssel komoly problémák vannak ez látszik az épületek állagának rendkívül gyors és szemmel látható romlásában……Polgármester úr, mennyibe fog kerülni a jelenlegi álláspont szerint a fürdő ?? Válasz 3,5 és 5 milliárd között !! Gáncs Gábor megjegyzése, hogy a költségvetés (melynek már készen kellene lennie) nélkül miért tárgyalnak ilyen pontokat. Kifejtette, hogy ez a szokásos pásztori eljárás, mivel a jövő hónapban a költségvetés kijövetele után ha erre vissza kivánnának térni, a válasz mindig ugyanaz……már megszavaztuk !! 2 NEM-el, Szalontai Boldizsár, Gáncs Gábor…….elfogadva.

3. Medveotthon Intézmény…….a már tegnapi beszámolóhoz……kiegészítésként : Polgármesteri füllentés…. tavaly Augusztusban (választások előtt), a Patak köz és a Tópart utca aszfaltozása előtti utcagyűlésen, Pásztor Béla…..szó szerint idézem….a csatorna csövek (speciálisak) már gyártás alatt vannak, a munkálatok decemberben elkezdődnek. Mai verzió….Várunk, hátha kiírnak egy pályázatot, amit elnyerünk és abból meg tudjuk csinálni a medvefarmhoz vezető Patak utcát. Szalontai Boldizsár képviselő fölhívta a figyelmet, hogy fölösleges 5 milliárdért fürdő, ha az odavezető út a román közutak állapotával megegyező, majd NEM-el szavazott a többi IGEN-el szemben. Patak utca marad Román színvonal, de az akácsort Platán u-tól a Kisrét u-ig kivágatta, gyökerestől kiforgattatta a polgármester.

4. A tegnapi coop földcseréhez javítás…a Gombai cukrászdánál lévő 5000 m2-es telekért cserébe az önkormányzat 36 millió ft ráfizetéssel cserélte a reveteki 1700 m2-es telket. Szalontai Boldizsár helytelenítette a 36 milliót, szerinte várni kellene a költségvetésre, addig is elég lett volna egy az egyben, négyzetmétert a négyzetméterben cserélni, RÁFIZETÉS NÉLKÜL. 2 NEM (Szalontai Boldizsár és Gáncs Gábor)…..ELFOGADVA !!

5. A bizottságok (Harcos György halála miatt) föltöltése….két SZOVÉS taggal, akik már elnökök és tagok is több bizottságban, Szalontai Boldizsár hozzászólását provokálta ki. Megjegyezte, hogy a testület döntésével szemben (bizottság=3 képviselő+2 külsős tag) ismét SZOVÉS képviselőkkel lett föltöltve a két bizottság. Szalontai Boldizsár…NEM…..a többi IGEN, elfogadva !!
Egyéb …..Sportcsarnokunk idén sem lesz, a fákat azért vágták ki, mert veszélyesen nő a gyökerük……borzalom………viszont polgármesterünk már megint előjött egy új, óriás CBA-val (természetesen óriás büdös hús pulttal 🙂  ) és valami templomi szobrászcsapattal, akiknek szükségük van az ott lévő területre. Ez érthetetlen volt számomra !!
Szóval a papírforma bejött, az IGEN gombok ismét sokat koptak, lassan ismét lecserélésre szorulnak.
A testületi ülésről a következő két vers részlet jutott eszembe…….ki ki döntse el miért !?

Arany János –
TOLDI
ELSŐ ÉNEK.
Egy, csak egy legény van talpon a vidéken,
Meddig a szem ellát puszta földön, égen;
Szörnyű vendégoldal reng araszos vállán,
Pedig még legénytoll sem pehelyzik állán.
Széles országútra messze, messze bámul,
Mintha más mezőkre vágyna e határul;
Azt hinné az ember: élő tilalomfa,
Ütve ,általútnál’ egy csekély halomba.

Babits Mihály: Jónás könyve
….”De böjt s jámborság néked mint a pélva,
mert vétkesek közt cinkos aki néma….”

forrás: Veresegyházon hallottam facebook csoport