Ha nagyon felelőtlen, legyen polgármester

Érdekes, hogy nem találni egyetlen olyan szakmát sem, melyben olyan felelőtlen lehet, mint polgármesterként. S ezzel nem azt állítjuk, hogy nincsenek jó polgármesterek, hanem azt, hogy a felelőtlenség csúcsát ostromolni sehol sem lehet következmények nélkül, csak ebben a szakmában.

Gyerekekkel néha végeznek az iskolában pszichológiai tesztet, ahogy hajdanán, mostanában is ez alapján tanácsolnak pályát.

Akit nem érdekelnek a racionális ellenérvek, aki szeret közhelyesen minden valódi tartalom nélkül monologizálni, aki vonzódik a formalitásokhoz, aki szalon idióta (azaz kedélyes társasági lény valódi alapos tudás nélkül), aki szeret másokat manipulálni, aki kellemes, de infantilis, mert a vágyai után megy, aki szeret bölcselkedni és imádja a saját hangját, mert sosem unja meg azt, amit már százszor elmondott, nos belőlük legyen – mondhatja a pályaválasztási tanácsadó – kisvárosi polgármester.

Veresegyház irányításának felelőtlensége kinek kínos, kinek fájdalmas (nyilván a beosztottaknak ez utóbbi), kinek nevetséges. Vérmérséklet szerint. Költségvetés benyújtása előtt szavaztak meg tetemes milliós kiadásokat. /Ld. a részletes beszámolót itt./ Kérdezzük tisztelettel, a pénzügyi bizottságban, akik az előterjesztéseket költségvetés benyújtása előtt elfogadásra javasolták  csak ….. ülnek? (A kipontozott rész tetszés szerint kitölthető.)

A testület olyan, mintha valami amnéziás betegség szállta volna meg. Senki se tudja mit ígért a polgármester korábban, hogyan vitte be őket egy napirend megszavazásába, aztán miért vannak most egy következő helyzetben. Amikor ezt mégis felidézi a lázadó, a többiek értetlenül és kicsit szégyenkezve néznek, aztán megint visszasüllyednek a szellemileg eltompult állapotba. Esetleg hozzáteszi valaki, hogy az épültek állagával átadás után nem mindig tud maradéktalanul elégedett lenni. (Nem adekvát a hozzászólás, mert 100 milliós szellemi munka megrendeléséről kellene vitatkozni.)

Ugyan ezek az emberek egy másik helyzetben értelmesen, felelősen, erkölcsösen viselkednek. Nagyon érdekes ez az átváltozás. Ugyan, miért ilyenek? Egy felelőtlenség jogával felkent szakma hatalmi kisugárzásának betegségét látjuk?