Az erő legyen velünk…

A tervek: új fürdő, autópályával összekötött út,  56 bérlakás, stabil költségvetés (ami azért némi kölcsönfelvételt is szükségessé tesz), gimnázium, sportcsarnok.

A realitás: tavaink romló vízminősége (pl. nádvágás ott, ahol nem kéne), a szabad strandolási lehetőségek megszűnése, a tavak körbesétálása nincs mindenütt megoldva, sportolási és horgászási célokra nincs megfelelőképp elosztva a vízfelület.

S ez a szembeállítás alighanem csak egy abból, hogy a városvezető mennyire nem értékeli azt amit a beköltözők és az őslakosok igen (azaz a természeti értékek), példa arra, hogy általában a meglévő erőforrások nincsenek támogatva (természeten kívül a hagyományőrzés, a településen meglévő meglévő humánerőforrások mennyire kihasználatlanok, ld. sport támogatás, művészetek támogatása, civil kezdeményezések támogatása stb.) nem foglalkozik azzal, ami a tervekhez képest filléres. Ennél is nagyobb baj, hogy a fejlesztési elképzelések vagy pusztán propagandák, vagy költségvetési szempontból irreálisak.