A kiváltságosok

A dátum azért kell a képre, mert a cégnevek túl gyorsan pörögnek. Majdnem mindig tönkremennek, aztán szerencsére a város felé adósságukat nem nyelik el, az újjáalakultak átvállalják (bár különböző kedvezményekre, pl. kamatok elengedésére igényt tartanak).

Mostanában a bérlakás építési program a menő. Ezt a kormány támogatja, ezért a szemfüles városvezetés most ebbe az irányba megy. Volt mikor nem értettük, hogy ha a város bérlakásokat akar, miért nem vásárol jóval olcsóbban eladó ingatlanokat, és miért építkezik, pontosabban építtet, aztán drágán vásárol. Vagy, ha a város a devizaadósokon akar segíteni, mint azt állítja, miért nem veszi meg tőlük a házukat, és adja nekik vissza bérbe?

Csak annyi volt világos, hogy a város nem az adósokon akar segíteni, és messze nem érdekli, hogy ha piaci áron felül vásárol, vagyis, hogy tulajdonképp pénzel töm ki egy szűk vállalkozói kört. A farizeus kommunikáció, és az üzleti partnereken való örökös segítés volt az ismert. Az üzleti partnerek rendre eladósodva csak akkor tudtak törleszteni, ha a legkülönbözőbb módon kaptak segítséget a végén már épp a várostól. A város csapdába esett, a neki tartozó beruházók csapdájába.

Ha a kormánytámogatás is tetemes a bérlakásprogramokban, akkor egy drága bérlakásvásárlás már nem a város költségvetését terheli, hanem az államét, amit persze dicsőség kijátszani és kifosztani. (Kádárizmusban kialakult értékrend.)

Kell, hogy építsenek Veresegyházon, de nem mert tolonganának a vevők, hanem mert a városnak van földterülete, melyre a kutya se tartana igényt, ha nem épülne rá valami. Aki épít rá, az fizet a területért. Ezért támogatja a városvezetés a beruházásokat, másképp nem jönne be kellő pénz. A kör bezárul.

Van területem, de nincs piacom, van viszont beruházóm, akinek nincs pénze, és neki sincs piaca. Meg kell teremteni a beruházónak a pénzt, hogy vásároljon tőlem területet. Ez a veresi csődkezelési modell. Kérdés, hogy az állam tényleg támogatja-e a bérlakásokat, mert ha nem, a szaldó csak negatív lehet, és a városi gazdálkodás is összeomlik.