Vezetők fizetése – Svájc

 

Ferenc pápa fizetése havi 0 Ft

Svájcban megszavaztak 2013 márciusában egy olyan törvényt, amelyben a részvényeseknek lehetőségük van dönteni a vállalatvezetők prémiumáról, fizetéséről. Általában lett elege a svájciaknak abból, hogy óriási prémiumokra tesznek szert az igazgatók, sőt a bizottsági tagok is, így azt is eldöntötték, hogy a bizottsági tagság maximum egy évre szólhat. A törvény nem csak a jövedelmeket szorítja ésszerű korlátok közé, de megakadályozva a túlzott összefonódásokat is.

(A bizottsági tagság ráadásul a demokratikus világban halmozható funkció, aminek persze vannak előnyei, hiszen így személyeken keresztül lobbiérdekeket lehet nem csak érvényesíteni, de egyeztetni, kiegyensúlyozni is.)

Obama fizetése havi 7,6 millió Ft

Az új szabályozás gyökeres nézőpontváltást sejtet, és arra ad választ, hogy nem jönnek létre nagy vagyoni különbségek akkor, ha sok a részvényes, aki érdekelt, és működik a közvetlen demokrácia is. Utóbbin, azaz a politikán keresztül az emberek jobban képesek beleszólni a piaci folyamatokba is. Két feltételnek kell tehát teljesülnie, hogy a demokrácia működjön: érdekeltségnek, és beleszólási lehetőségnek. (S itt most azonnali saját bőrre menő érdekeltségről kell beszélnünk, hiszen ha az igazgatósági tagok közé alkalmatlan emberek kerülnének, azt azon mód megéreznék a részvényesek is.) De nem hasonló viszonyok uralkodnak a politikában is? – Nem egészen, miközben a fizetések itt is szétszállnak, a parlamentben a vezetők önmaguknak egyre nagyobb fizetéseket szavaznak meg, miközben megszorító csomagokról döntenek.

A fizetések szétszaladását meg lehet úgy is akadályozni, ahogy az a Skandináv országokban teszik. Magának az elitnek van egy önkontrollja. Rásegít azért erre a morálra ott is, hogy a politika tevékenysége rendkívüli módon átlátható, ki mennyit keres, milyen feladatra milyen plusz pénzt kapott, hogy teljesített stb. Minden részlet látható a neten, s nem majréznak meg hivatkoznak személyiségi jogokra.

Orbán Viktor fizetése havi 1,55 millió Ft.

Innen az ötlet, hogy mit találhatna ki Veresegyház. Veresegyházon rendkívüli legitimitásnak örvend a politikai vezetés. A polgármester óriási fölénnyel nyerte meg a 2010-es választásokat, 1965 óta ül a székében (ami világrekord), az általa szervezett egyesület tagjai (SZOVE) pedig taroltak a képviselői helyeket tekintve. (Szintén a polgármesteri holdudvar hatásnak betudhatóan.)

Ennél jobb laboratórium tehát nem akad az országban atekintetben, hogy a helyi lakosokra lehessen bízni fizetésük eldöntését. Félő ugyanis más települések esetében, hogy oly mértékben utálják a politikusokat, hogy egy ilyen népszavazásnál megmozdulna a többség, akik szerint egy fillért se kéne adni a képviselőknek, illetve éhbérért kellene dolgoztatni a polgármesterüket.

Egy ilyen népfelséges hozzáállás ugyanakkor önsorsrontó volna, mert a polgármestert rákényszerítené a hatalommal való visszaélésre, hisz valamiből mégiscsak meg kell élnie. (Ld. kis keresetű orvosokat, akik rákényszerülnek a hálapénzre.) Míg tehát javaslatunk az ország többségében egyszerű populizmus volna, addig Veresegyházon nem az.

Pásztor Béla fizetése számunkra nem ismert. Láttunk egyszer egy jelentést, ami a képviselők fizetését nyilvánossá tette, de ebből hiányzott a városvezetőé. Ha megtudjuk, ide beírjuk majd: …. Ft

Vajon miképp szavaznának és gondolkodnának a veresi polgárok, akik többsége megbízik és méltányolja a vársovezetés teljesítményét? Egy magas jövedelem megszavazása esetén elégedettségüket és hálájukat fejeznék ki. Valódi visszaigazolás volna ez arra vonatkozóan, hogy jól mennek a dolgok.

De lehet más diskurzusok is kialakulnának a népszavazást megelőzően – mert ezt ötletünk alapján népszavazásra kéne bocsátania a városvezetésnek. Van aki azt mondaná, azért kell magas fizetést adni, hogy ne lopjanak. Van akinél viszont a kicsinyesség munkálna, mert sokan vannak akik hízelegnek a hatalom előtt, de amint lehetőségük volna a hatalmat kicsit megpiszkálni kiszabadulna belőlük a kicsinyesség. Megint volnának olyanok is, akik méltányosan járnának el, és a presztízshez igazítanák a fizetést. Kicsit utánanéznének a képviselői teljesítményeknek is. (Mi ezt már megtettük. Ld. itt.)

Igazából fogalmunk sincs mi történne, arra tippelünk, hogy a végén a szélsőséges szórások egymást kiegyenlítenék, és egy igazságos, a veresi közösség részéről szélesebb körben is kontrollált bérajánlás alakulna ki.

Olvasnivaló:

Svájc otthoni és a külföldi tőzsdéken jegyzett cégvezetőinek fizetésének népszavazásos korlátozzát Ld. itt.

A politikusfizetéseket forintra átszámítva ld. itt.