Megírtuk a fizetési felszólító levelet az önkormányzat helyett

 

Meglehetősen barátságtalan, a hivatali bikkfanyelv használata mellett már-már mogorva, fenyegetőző levelet találhattak postaládájukban a veresegyházi lakosok. A levél a csekkel a jegyző úrtól illetve az adóügyi irodavezetőtől érkezett.

Természetesen a helyi adók (kommunális adó, gépjárműadó) határidőre történő befizetését próbálják ösztönözni a lakosságot, mégis úgy gondoljuk, e stílus használata nem indokolt, mert arra nem szolgált rá Veresegyház lakosságának döntő többsége. Az a többség, amelyik az újabb és újabb emelések, díjak, adók ellenére becsülettel fizették és fizetik továbbra is az Önkormányzat által kirótt kötelezettségeket.

Mi is foglaltatik ebben a levélben:

Kérjük, hogy a fizetendő adót a mellékelt csekken, vagy átutalással az értesítésen feltüntetett számlaszámra, az összeg mellett szereplő időpontig kell megfizetni.

Felhívom szíves figyelmét, hogy a hátralék meg nem fizetése esetén minden további értesítés nélkül, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 144.-164. par. értelmében a behajtási eljárást (jelzálogjog bejegyzés ingatlanra, gépjármű foglalás, forgalomból kitíltás, munkabér, nyugdíj letíltás, ingó-ingatlan végrehajtás, inkasszó, NAV megkeresés) meg kell indítani, mely további költségek megfizetését vonja maga után.

[…]

Ha ironikusan értelmezzük a zárójelben levő felsorolást, akkor örüljünk, hiszen a golyó általi halál, kerékbetörés, spanyol csizma stb. kimaradt belőle.

Véleményünk szerint azonban nem szabad ezt annyira félvállról venni. A fenyegetés több okból is kétségeket ébreszt. Egyrészt egy hivatali kihordó által a postaládába dobált sima levélre nem igazán lehetne sikeresen hivatkozni egy esetleges eljárás esetén (ezt a jegyzőnek és az adóügyi iroda dolgozóinak tudni kellene). Másrészt – és talán ez a legérdekesebb része a történetnek -, hogyha valóban ilyen szigorral jár el a jegyző és az adócsoport, akkor hogyan lehetséges, hogy egyeseknek többszázezres adótartozása van a Város felé?!

A képviselő-testület tavaly novemberben helyezte hatályon kívül a magas tartozással rendelkezők nyilvánosságra hozataláról hozott saját januári rendeletét. Az indoklásban elhangzott, hogy nagyon sok ember fizetne, de nem tud miből. (A nagy adósok névsorának nyilvánossá tevését az ÉVE támogatta. E témában kiállásunk és egy másik médium egyoldalú tájékoztatását szóvá téve meg is kaptuk a magunkét. Ld. itt.)

A fenti levéllel viszont elsősorban rendesen fizetőket, illetve a kis tartozásúakat fenyegetik tovább. Vagy tényleg behajtják tőlük ilyen módon az adósságot, miközben az nem gond, ha valaki a város felé százezrekkel, milliókkal tartozik? Mennyire etikus magatartás ez?

Nyilván nem véletlen, hogy a százezres tartozással rendelkezők névsorának nyilvánosságra hozatalát is leszavazta a képviselőtestület: alighanem meglepődhetne a lakosság a rajta levő „ismerős” neveken.

Úgy tűnik, megint a veresi tisztességes „kisembereket” pécézte ki magának a városvezetés (mert ne higgyük, hogy az adóügyi irodavezető vagy a jegyző úr önként találta volna ki ezt a „szigort”).

Sajnos nem tudjuk elképzelni, hogy e levél valóban a nagyhalakat kívánja fenyegetni: mióta húzódik már pl. Gábor Csaba cégeinek százmilliós nagyságrendű tartozásának megadása, de a határidők tologatásán kívül semmit nem tett a visszafizetés ügyében a városvezetés.

Hogy megint ne csak kritikával éljünk, hanem konstruktívak is legyünk, megfogalmaztunk egy javított levelet, ami talán hatékonyabban növeli az adóbefizetést, mint a fenyegetőzés. Az első mondattal – azon kívül, hogy értelmetlen volt – nem volt problémánk, némileg udvariasabban fogalmaztunk, illetve kijavítottuk a központozási helyesírási hibát. Szintén jó szándékkal írjuk, hogy a kiküldés előtt a leveleket nézessék át legalább a szövegszerkesztőjük helyesírás-ellenőrző programjával, mellyel a hibák jelentős része kiszűrhető. Ez egy blogban nem gond, de egy kb. 15 ezer példányban kiküldött hivatalos levélnél már az.

Kedves Veresegyháziak!

Kérjük, hogy a fizetendő adót a mellékelt csekken vagy átutalással az értesítésen feltüntetett számlaszámra, az összeg mellett szereplő időpontig szíveskedjen megfizetni.

A képviselőtestület SZOVE többsége határozta meg a csekken szereplő adók mértékét, kérem, hogy panasz esetén megválasztott képviselőjükhöz fordulni szíveskedjenek. A városvezetés további utasítása, hogy a fizetés elmaradása esetén azonnal végrehajtási eljárás kezdődjön, amely azonban nem biztos, hogy minden tartozással rendelkező állampolgárt egyformán fog érintetni.

Kérjük szíves megértését azért is, mert a város gazdasági helyzete a nem minden esetben szükséges és indokolt beruházásoknak és a magas kamatozású hitelek felvételének köszönhetően már nem tűnik annyira stabilnak, így minden fillér bevételre szükség van.

Ezért számítunk az Ön közreműködésére is, egyúttal tolmácsoljuk városunk képviselőinek ígéretét, miszerint ezentúl törekednek a felelős gazdálkodásra, és a beruházások megvalósításánál és hitelfelvételeknél nem feltétel nélkül a polgármester úrra hallgatnak, hanem józan eszükre és a törvény betűjére támaszkodva önállóan döntenek.

Bár korábbi levelünkben tettünk róla, hogy erről ne essék szó (mentségünkre szolgáljon, ezzel is adóbevételeinket akartunk növelni), ezúttal fontosnak tartjuk még tudatni Önökkel, hogy amennyiben a környék egyik – ha nem a – legmagasabb helyi adóit jövedelmi helyzetük miatt nem tudják teljes egészében kifizetni, lehetőség van méltányossági kérelem alapján az adó mértékének csökkentésére. Az ehhez szükséges kérelmek letölthetők Városunk honlapjáról:

http://www.veresegyhaz.hu/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=247&Itemid=10

 

Együttműködését előre is megköszönve, tisztelettel:

Jegyző

Adóügyi csoport