Bírói függetlenség

Egy novemberben felvett beszélgetés csak tegnap került adásba. Indokolták is, A bíró úrról kiderült, hogy nemzetközi szinten is aktív volt, és hogy a magyar törvényhozás lépései során is megtette figyelmeztetéseit. Amíg azonban hivatalában volt nem kívánt nyilatkozni. (Baka András eltávolításáról ld. itt.)

Igen meggyőzően érvelt amellett, miért gondolja a bírói függetlenség megtépázásának az általa hozott példákat, és miért gondolja veszélyesnek az új rendszert. Például a semmisségi törvény korábbi ítéleteket nyilvánít semmisnek, akkor ezentúl minden új kormány az előző bírói ítéleteket semmissé teheti? Ez jogi abszurdum, a perújrafelvételre akkor van mód, ha valaki új bizonyítékokat tár fel – szólt az érvelés. A bíró úr egyébiránt konzervatívnak vallotta magát.

Tegyük még ehhez hozzá a ZDF-en menő gyerekeknek szóló magyarázatot arról, hogy miként csorbítja a magyar rendszer – noha demokrácia – a bírói függetlenséget. A tanmese arról szól, hogy demokráciában, ha nem figyelünk születhetnek antidemokratikus törvények.

Kérdezzük most meg ki a felelőse mindennek, és lépjünk azon túl, hogy a kormány, mert ez a válasz nem juttat el minket a megoldáshoz. Várhatunk ellenállást a néptől is, igen. De kicsit igazságtalanok vagyunk a néppel és magunkkal szemben is, ha azt gondoljuk nekünk magunknak kellene tudnunk, hogy milyen bíróságra vonatkozó jogszabálytervezet problémás. a semmisségi törvény miben veszélyes. Ezeket nyilván elsőként maguknak a bíróknak, jogászoknak, tanároknak, jogi egyetemen tanuló diákoknak kell tudniuk.

Mi egyszerű állampolgárok megvezethetők vagyunk és elhihetjük a kormány által hozott indoklást, mely szerint a bíróság az utóbbi időben ellenőrizetlenül maradt, rosszul végezte a munkáját, elhúzta az ügyeket stb. stb., mert hogy ezek az állítások igazak is voltak, magunk is ezt tapasztaltuk.A kormány jó vagy manipulatív szándéka itt mellékes. A kérdés az, hogy ha az új törvények több kárt hoznak mint hasznot, ezt kinek kellett volna megakadályozni?

Miért nem állt egységesen ellen ezeknek a törvényi szabályozásoknak a bírói kamara? Miért nem nyilatkoztak, miért nem emelték fel a szavukat? Miért nem működött – ha nem működött a szakmai etikájuk? Mik a mentő körülményeik? – A társadalom majd utólag, hogy a dolgok letisztulnak, erre lesz kíváncsi.

És minden szakterületen a szakmai etikák deficitje bontakozik ki, nem csak a kormányzati hibák. Van tehát némi alapunk nekünk egyszerű állampolgároknak is, hogy ne érezzünk mindazért bűntudatot, amiért nem nekünk kell elsősorban bűntudatot éreznünk.

Baka András megtette azokat a lépéseket, amiket kollégái elmulasztottak