Mi a hasonlatosság Veresegyház és az ország rendszerében?

Van néhány. Az egyik, hogy egy nagyon komoly többséggel és támogatással rendelkező  vezetője van. Mindkettő vezetője karizmatikus, tehetséges közösségteremtő, a maga helyén megfelelő szónok. Orbán Viktor országos, Pásztor Béla helyi, vidéki szinten.

Abban közös vezetőik politikai módszere, hogy mindketten az ellenzékeiket háttérbe szorítják még az után is, ha már legyőzték. Mindketten hosszútávra igyekeznek berendezkedni, mindketten nagy álmokat szőnek, melyeket igyekeznek is megvalósítani. De ami a legfontosabb, mindkettő forradalmár típus, a fennálló szabályokat céljaik érdekében felrúgni hajlamosak.

Mind Veresegyház, mind Magyarország jelen pillanatban úgy gondolja, a világ véget ér határaiknál. Veresegyházt nem érdekli mit gondolnak róla Veresegyházon kívül, nem érdeklik a kívül és nem belül alkotott szabályozások. Magyarországot nem érdekli az európai civilizáció, Veresegyházt nem érdekli a magyarországi. Mindkettő büszke a maga kultúrája, szívesebben használja a „kultúra” fogalmát, mint a „civilizációét”.

Magyarország és a civil társadalom közti ellentét is egészen hasonlatos Veresegyház és a helyi civil társadalom közti ellentétéhez. Veresegyház és Magyarország egyaránt jót akar lakosainak, anélkül azonban, hogy felnőtteknek és értelmes, a döntésekbe bevonható embereknek tekintené őket. Veresegyház számára csak egyfajta embertípus támogatható, ez a hatalomhoz lojális, azzal nem vitatkozó. Érdemi párbeszédek nincsenek. Néhány ötletet és gazdáját kooptálják, de ez minden ami elérhető.

Mindkettő gazdasági szempontból egy önsorsrontó szerepben van és nem tudja megállítani az eladósodást. Mindkettő a szakadék felé rohan, és nem látszik már olyan erő, ami belülről megfékezhetné.

Mindkettő most éli fel a jövőjét.

Mindkettőről megindult az elvándorlás, a tehetősebbek, a kreatívabbak és mobilabbak elmenekülése.