ÉVE program – legyen kereskedelem

Már az ókorban is a kereskedő városok voltak a legkazdagabbak, ez ma sincs másként. Ezt követte az őket körülvevő ipar régiója, majd még messzebb a periférián lévő mezőgazdaság. A kereskedelmi központok a későbbiekben is a világ közepévé váltak. gondoljanak Firenze XIV. századi színes forgatagára. A kereskedelemhez egyébként bátorság kell. Neki kell vágni az ismeretlennek, és be kell tudni fogadni az idegent. De a kereskedelemmel foglalkozók műveltebbek is lettek, mint a környezetükben bárki. (Tőlük származik mai írásunk – ld. föníciaiak.)

A műveltség ma is feltétel. Ha a Sony el is megy Gödöllőről (Malajziába), kereskedelmi részlegét itt hagyja, mert bízik az itteni magyarok tehetségében. A kereskedelem vonzza a túrizmust, és viszont, a túrizmus vonza a kereskedelmet. Vonza a kiművelt főket, és értelmet ad az oktatásnak. Veresegyház természetesen nem pályázhat a banki kereskedelem központi címére, de még általánosan termékkereskedelmi üzlzeti központra sem. Valamiben viszont lehet a legjobb, s a magunk részéről az alternatív energiahasznosítás kutató, bemutató és kereskedelmi központjára gondoltunk.

Van néhány szerencsés adottság ehhez: termálvízfűtés – amit már a világ minden részéről tanulmányoznak nálunk 🙂 – Gödöllői Egyetem közelsége, helyben lévő szürkeállomány. (Egész véletlen a Fidesz polgármesterjelöltjének is ilyen irányú a műszaki érdeklődése, igaz, mi ezeket már előbb leírtuk, hogy ő jelöltté vált volna.)

Az önkormányzat elsősorban rendezvény-szervezéssel tudja a legfontosabb hazai szereplőket idevonzani. Konferencia és kiállítás-szervezéssel. Azzal, hogy összehozza a fontos szereplőket, vendégül látja őket, helyet biztosít technológiájuk ismertetésére. Megteremti a város új imidzsét.

Tudni kell azonban, hogy aki ilesmit szervez, annak jó vendéglátónak is kell lennie, amihez ma ár hozzátartozik a szálloda,, a gyógyvíz, a minőségi étel. Szóval minden-mindennel összefügg, de miből, és hogyan is kell építkeznünk?

Szeged egyik polgármester-jelöltje a napokban azt nyilatkozta, hogy mindennek az alapja a város gazdasági helyzete. Ha nincsen saját forrás, akkor csak vergődés van. Rengeteg munkával kell nekünk régóta itt lakó és ide költöző veresegyháziakanak pótolnunk a pénztelenséget, az előd felelőtlen gazdálkodását. S persze tudnunk kell azt is, hogy mindannyian egy felé szeretnénk haladni.