ÉVE program – legyen egészséges piac

Riasztó hírek érkeztek hozzánk az erdőkertesi illegális hulladéklerakás állapotairól. Régóta tudjuk, hogy van ilyen, zöldkommandós lefülelésekben is aktivizálta magát még alakuló félben lévő egyesületünk. A statisztikákat is ismerjük, hogy a térségben az emésztőszervi megbetegedések aránya érthetetlenül magas.

Egy igen komoly vádat Erdőkertesről itt olvashatnak. A forrás hitelességét nem garantáljuk, de ötletünkhöz apropóként jó. A honlapon a vád, hogy a helyi rákos megbetegedést egy bizonyos illegális lerakó okozta. A témának valóban civileknek, helyi médiának és hatóságnak is utána kellene járni. Addig is egy újabb választásra szánt javaslat a részünkről.

A veresi piacon tegyék kötelezővé az árú származási helyének kiírását. A hely megjelölése presztízsértékű. Nem feltétlenül egészséges ugyanis valami pusztán attól, mert házi, vagy mert nem vegyszerezett. Az sem mindegy, hogy mely földterületről származik. Tegyük érdekeltté az árúsokat abban, hogy termékeik származási helye jó hírű legyen. Forduljanak egységesen az önkormányzatukhoz, ha nem akarnak kiszorulni a piacról, jelentsék fel ők azt a blogírót, aki hitelüket rontotta, vagy épp köszönjék meg neki, hogy életüket megmenti.

Javaslatunk Eu-konform. Az Eu-ban magától értetődő, hogy minden élelmiszer származási helye, az élelmiszer előállításának módja stb. láható. Bizonyos fejlődés nálunk is tetten érhető, gondoljunk a tojásokra rányomott eredetpecsétekre. Egy évtizeddel ezelőtt még kinevették volna azt, aki olyan igényekkel jelentkezik, hogy a terméken tüntessék fel az eredetet. Ma ez az igény meg kell jelenjen a veresi piacon is.

Ha Erdőkertes nem tudja tisztázni magát a rákkeltő illegális hulladéklerakó vádja alól, az embereknek joga van tudni, hogy egy zöldség onnan származik, és így akár nehézfémekkel dúsított is lehet. Melyikünk kíván emésztőszrvi megbetegedésben idő előtt meghalni?