VIP Kártya – Keszthely

Keszthelyen az odaérkező turisták ingyen kaphatnak egy kártyát, sőt egy füzetecskét is, s már aki néhány napot tölt ott annak megéri kiváltani. A füzetben pedig a turista látványosságok, belépők néhány százalékos kedvezményes kuponjai találhatók. Más térségekben, mint pl. Abátszalókon a helybéli lakosokat preferálják úgy, hogy a strandra olcsóbban juthatnak be.

Ez két rendszer, az egyik a vállalkozások bevételeit élénkíti, a másik a helyi lakosoknak kedvez. Innen jön számunkra az a kombináció, hogy miért ne tudnánk egy VIP kártyával a helyi vállalkozásokat segíteni a helyi lakosok vásárlási kedvének kedvezményeken keresztüli befolyásolásával. Fussunk ennek a gondolatnak kicsit részletesebben neki.

 

 

VIP kártyát minden veresegyházi lakosnak

Mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy vásárlásai során nem kap számlát, blokkot, illetve, hogy ha ezt nem kéri még engedményt is kap a vételárból. Ez rövidtávon kedvezőnek tűnik mind az eladónak, mind a vevőnek, viszont így az államkasszába, illetve az önkormányzatokba nem folynak be az adóbevételek, és mivel ezzel a helyzettel nem tudnak mit kezdeni, azokat más formában próbálják meg beszedni.

Tipikus példa erre Veresegyház. Néhány évvel ezelőtt nem volt szemétszállítási díj, az be volt építve a kommunális adóba. Mivel a város kiadásai folyamatosan nőttek, és az iparűzési adó nem növekedett ugyanebben az ütemben, jött az ötlet, hogy a szemétszállítást ne a kommunális adóból fedezzék. Jelenleg már ott tartunk, hogy a kommunális adót jelentősen meghaladó évi 25.000 Ft a szemétszállítási díj úgy, hogy a kommunális adó is a törvényileg megengedett maximális szinten van.

Balatoni nyaralásaink során találkozhatunk az ottani településeken kiadott VIP kártyákkal. Ennek lényege, hogy az adott településen nyaralók válthatták ki ezeket, ha a szállásadó leigazolta a vendégéjszakákat. Ezzel a VIP kártyával kedvezményesen, akár ingyenesen lehet bemenni a fizetős strandokra, illetve az éttermekben, üzletekben különböző kedvezményeket lehet kapni. Ezzel a megoldással jól jár a helyi önkormányzat, hiszen befolyik az idegenforgalmi adó, a nyaralni vágyók is jól járnak, hiszen, jelentős kedvezményeket kapnak, az üdülőtulajdonosok is jól járnak, mert folyamatos teltházzal üzemelnek, így el tudják viselni az adóterheket.

Ezen a mintán ötletet merítve lehetne bevezetni a „Veresegyházi VIP kártyát”, melyet ingyenesen megkapna minden helyi lakos. Ne csak a vendégek, hanem a helyi lakosok is különleges elbánásban részesüljenek. A kártyával Veresegyházra bejelentett vállalkozások termékeinek vásárlása, szolgáltatásainak igénybevétele esetén a lakók különböző kedvezményeket kaphatnának a vállalkozóktól, illetve az önkormányzattól. Amikor a vásárlások halmozott összege elér egy bizonyos szintet, mentességet lehetne kapni a szemétszállítási díjból, az idegenforgalmi adóból, az önkormányzati fenntartású szolgáltatások (uszoda, medvefarm) belépő jegye alól, sőt még nyereményjátékon is részt vehetnének a kártyatulajdonosok. Természetesen más települések lakói is igényelhetnék a kártyát, így még nagyobb vásárlóerőt tudnánk Veresegyházra koncentrálni, de ők értelemszerűen adó és szemétszállítási díjkedvezményt nem kapnának.

A vállalkozók, és az önkormányzat bizonyos kockázatot vállalnak a bevezetéskor. Ezt a kockázatot lehet csökkenteni azzal, hogy nem csak a lakosok, hanem az önkormányzat is a helyi vállalkozásoktól vásárol.

A részletek leírása nem ennek a cikknek a feladata, az komoly előkészítést igényel, de a VIP kártya megfelelő szintű bevezetése, alkalmazása előnyös lehet minden érintett számára.

 

Olvasnivaló:

Keszthelyi VIP kártya: http://www.keszthely.hu/turistaknak/keszthely_kartya