Ismét egy érthetetlen adásvétel Somodyval

Mutyi, vagy gazdagodunk? – döntse el az olvasó a rendelkezésre álló információk közül mi készül.

A rendkívüli ülések itt nálunk mindig gyanúsak, mert ez alkalom arra, hogy a lakosság se és a képviselőtestület se tudjon tájékozódni.

Augusztus 3-án reggel megjelent az önkormányzat honlapján, hogy másnap rendkívüli testületi ülés lesz. Délután már az egyik napirendnek az előterjesztése is letölthetővé vált.

A napirend címe semmitmondóan: „Veresegyház 8832/8 és 8832/10 hrsz-ú belterületi ingatlanok megvásárlása”. Az előterjesztés címe már: „Döntés a Misszió melletti terület megvásárlásáról”. Ugyanezzel az előterjesztéssel már május 12-én is próbálkozott Pásztor Béla, de akkor a FIDESZ frakció (4 fő) és Tatár Sándor a Tavirózsa Egyesülettől nem jelent meg, amiért csak „informális” ülés – azaz olyan beszélgetős – lett tartva. (Akkor a dolog hátterét megírtuk honlapunkon.)

Mostanra talán már lekamarilla-politikázta a polgármester és ezért az újra rendkívüli.? Vagy tán romlott annyit a memóriája, hogy nem emlékszik arra, hogy nem sikerült a dolgot átvinnie?

Az előterjesztés – lényegét tekintve – csak annyit változott, hogy 125 millió helyett most 131 millió Ft bruttó áron akarja visszavásárolni azt a telket, amit Somodynak korábban kb. 10 millióért adott el. (???)

Mi a kapcsolata ennek az ügynek a Somodynak kifizetett 122 millió Ft kötbér miatt Pásztor Béla ellen indult hűtlen kezeléssel? (Az ügy a legfrissebb hírek szerint a legfőbb ügyésznél van jelenleg fellebbezés alatt.)

Az előterjesztés még azzal próbál érvelni, hogy az ár „reálisnak mondható”. Ezzel kapcsolatban megjegyezzük, hogy ezen a telken állt hosszú ideig egy tábla, hogy „Áron alul eladó”. A város akkor most miért nem áron alul veszi?

A terület visszavásárlása természetesen a költségvetés módosítását igényli. A polgármester az előterjesztésben fedezetként a költségvetési tartalékot nevezte meg. Adódik a kérdés, hogy: mennyi a tartalék, és hogy ezt a tartalékot másra nem volna-e célszerűbb költeni?

A költségvetés elfogadásakor minden bejövő plusz pénz célját – értelemszerűen a túlságosan nagy eladósodottság miatt – a hitelek visszafizetéseként határozta meg a testület. Sőt, az önkormányzat költségvetési rendeletének részét képező 10 sz. melléklete likviditási tervében márciusra 698 millió Ft hitel visszafizetését ütemezte. Ez a rossz (20-22%-on kamatozó) hitelek visszafizetését jelentette volna, de ez nem történt meg. Ezért további tervezetlen 100 millió Ft körüli kamatkiadással kell még idén számolni.