Paleolit táplálkozás kritika

A paleolit táplálkozás nem más, mint áttérés az ősember étrendjére. Szendi Gábor népszerűsítette ezt könyvében. Nem gondolnánk egyébként, hogy teljesen behódolva a nyugati divatnak, mert pl. a paleolit szerint az ősember kevés sót vitt be, de Szendi szerint épp hogy vizimajmoktól származunk, így a sót kifejezetten szeretjük, hozzá vagyunk szokva. Erről is írtunk már.

Az ábra a paleolit diéta piramisát ábrázolja. Az ősember húst evett, meg zsöldséget és gyümölcsöt. Mivel honlapunkon korábban többször is helyt adtunk a paleolit táplálkozás szempontjainak, ezért most egy viszonylag részletes kritikai írást ajánlunk itt. Elsősorban a cikk azok számára lehet élmény, akik magát Szendi könyvét is olvasták. Bár sokszor igen éles, tán még ellenséges is, nem minden tézisét veti el Szendinek. Pl. a D-vitamin írtakról támogatóan ír.

A kritika filozófiai lényege, hogy az ősember óta is volt evolúció, hogy az ősember azért nem volt rákos, mert eleve csak 30 éves koráig élt, hogy a szénhidrát és a laktóz miért is ártana annak, aki nem érzékeny rá, hogy nem tudjuk a mai más típusú életformnak megfelel-e az ősemberi étkezés. Ld. ZsoltBlog