Uzsorások ellen – NOBA

Cigány vagy nem cigány kérdés, ezen végre túllép az a kezdeményezés, amely az egyik méregfogát akarja kihúzni az uzsorás jelenségnek. Egyre több tudható azokról a rémisztő dolgokról, ahogy az uzsorások alvilági módszerekkel kizsákmányolják a szegényeket. Ld. pl Figyelő Net cikkét.

 

Logikusnak tűnik, hogy a kölcsönfelvételért folyamodók megsegítése az által történhetne, ha nem a kölcsön felvételéről próbáljuk meg leszoktatni a szegényeket – elvégre a középosztály és a gazdagok is vesznek fel kölcsönt, és a szegény cigánycsaládnak is lehetnek vállalkozói elképzelései -,  hanem olyan feltételekkel nyújtunk kölcsönt, amelynek kamatai eleve nem teszik tönkre a vállalkozót. Ez pedig csak karitatív módon mehet, ha már a bankok piacorientáltak, az állam meg tönkrement.

Karitatív módon is helyesebb az öngondoskodás felé terelni az embereket, tehát nem pusztán adni, minden feltétel nélkül. Hogy miképp is működik ez a civil banki kezdeményezés, mely magát közösségi kölcsönként hirdeti, arról ld: https://www.noba.hu -t. Már 1000 Ft-os összeggel lehet segíteni.