A pályázat eredménytelen

A „nemzetközi válsággal kapcsolatos lakossági téjékoztató” címmel meghirdetett pályázatról a Miniszterelnöki Hivatal mindenkinek kiküldte az értesítést, hogy a „pályázat eredménytelen”. – No de kinek a részéről? – kérdezzük tisztelettel.

Néhány száz millió forintra hányan küldték be a pályázatukat, köztük olyan rutinos pályázók, akik már több tucat projektet Eu-s viszonyban is példaértékűen végrehajtottak? Mert nem a saját ötleteink megvalósulásának elmaradását siratjuk. Reménykedünk továbbá, hogy a Minszterelnöki Hivatal az öltetbörzén beékezetteket nem dobta ki a szemétbe, hanem átveszi belőle a legjobbakat, és legalább saját politikai dicsőségére a kormány végrehajtja. S ha így lesz, márpedig ha nem így volna, az már nem hiba, hanem bűn volna, akkor vajon ki miatt is nevezhetjük majd a pályázatot eredménytelennek? – Úgy véljük, nem a pályázók, hanem a pályázat kiirója miatt. Milyen diplomatikus megfogalmazás, nem derül ki az alany: „a pályázat eredménytlen” Tudomásunk szerint ilyen még nem fordult elő új demokráciánk történetében, és talán demoralizálná is a demokráciát, ha túl sokszor előfordulna.

Mi egyébként a csődkezelés rovatunkat attól még folytatjuk, hogy a pályázat eredménytelen, és azt gondoljuk így van ezzel sok intézmény, civil szervezet média és magán ember is.