Iparűzési adó

Rendkívül érdekes cikket közöl az Origó, melyben az önkormányzatok gazdaságélénkítő stratégiáit foglalja össze A települések már adót csökkentenek címmel Már amelyik ugye, mert a többség a kivethető maximumot, a 2%-ot hajtja be. Veresegyház helyzetén gondolkodva véleményem szerint azt a stratégiát kéne követni, hogy a GE és a Sanofi esetében, és esetleg még más nagyberuházóknál, akik az ilyen bevételek több mint felét adják meg kéne tartani a 2%-ot, másutt viszont csökkenteni kéne.

Miért és hogy lehetne ezt? És mit is csinálnak mások? – Kezdeném az utóbbival.

Mások sokmindent csinálnak, van a cikkben példa arra, hogy kis település egyáltalán nem vet ki iparűzési adót, mert a járulékos bevételekre épít, és be sem engedi a távolabbiakat, hogy helyi szinten pezsegjen az élet. Van viszont amelyik a nagy cégeket támogatja valamilyen eszközzel.

És itt át is térhetünk a hogyanra. Valószínűleg nem lehet egyértelműen adósávokat meghatározni, noha ez lenne a jó, viszont különböző technikákkal lehet támogatni, visszatérítést adni, adóból levonást engedni célzott vállalkozók számára.

A „miért kérdésre” részben a cikk is válaszol, valóban élénkíti és szívja a vállalkozásokat az iparűzési adó csökkentése. Sok esetben azonban nem a multik vannak veszélyben, hanem a kisvállalkozások. Az iparűzési adó csökkentése óriási segítség lehet egy kis bolt számára, amely a létezés határán egyensúlyoz, és sok ilyen vállalkozás nem csak a hazai pálya erősítése, de összességében több bevételt is eredményez.

Jó volna tudni ugye, hogy Veresegyház lépést tart-e, van-e stratégiája, tudomásul veszi-e, hogy 20%-s iparűzési adó bevétel csökkenés várható a településeknél mindenütt, így valószínűleg nálunk is. Pásztor Béla polgármester szavai szerint „nálunk nem lesz csökkenés”. Ettől azonban mások még gondolkodhatnak, van egy Pénzügyi Bizotság is.