Fizetett alpolgármester kell?

„Lehet, hogy kell, de ne Nemecz Lajos legyen az” – volt a testület álláspontja, melyet titkos szavazatával épp hogy csak megerősített. Úgy véljük nem kell politológusnak lenni ahhoz, hogy nagy valószínűség szerint kitaláljuk miről is szólt ez a történet.

A fizetés nem csekély, a város évi 6 millió Ft bért gazdálkodna ki az alpolgármesternek. Ugyan miből? Ennek problematikusságát csak Tatár Sándor érzékelte. Gazdasági válság idején pláne egy rosszul gazdálkodó Önkormányzatnak – ahogy a kormánynak is – példát kell mutatni. (Hódmezővásárhelyt pozitív példaként beállítva írtunk már arról nálunk miként urizálnak. )

 

  1. Tehát az ÉVE szerint ennek most épp nincs itt az ideje, olyan, mint amikor sikerdíjat akarnak kifizetni a menedzsmentnek miközben csődbe juttatták a vállalatot. Úgy vettük észre ezt a problémát nem is nagyon érzékelték.
  2. Miért pont Nemecz Lajos? – Úgy tűnik Pásztor Béla polgármester készítené elő a visszavonulását, és keresné azt az utódot, akit majd tanácsokkal láthat el akkor is, amikor már nem lesz pozícióban. Vagyis a fizetett alpolgármesterség egy utódkeresési próbálkozásként fogható fel.
  3. Miért nem szavazta meg a testület? – Igazából nem tudjuk miért nem szavazta meg. Jó volna egyenként, ha erről nyilatkoznának, de nem fognak, sőt gyanítjuk, ha nyílt szavazás lett volna Nemecz győz is. Azt se felejtsük el, hogy csak egy szavazaton múlt.
  4. Lenne alkalmasabb jelölt? – Lenne, ez fel is merült, de Nemecz Lajos egyik ereje a polgármester támogatásában rejlik, aki bábot keres. (Majd onnan fog kiderülni, hogy igazából nem alpolgármester kell, hogy pl. Fehér Istvánt nem jelöli majd Pásztor Béla.) Persze Nemecz Lajos attól még nem báb, hogy báb szerepre keresik. Másik ereje pusztán Fidesz tagságából származik. A két hullám vetette őt az alpolgármesteri székbe. (Mi eddigi politikai munkásságában nem találunk olyan szisztematikus háttér munkát, mint mondjuk Tolnai Ildikónál. Lufiknak, gyenge előterjesztéseknek, és veszekedéseknek Szabó Edina képviselő asszonnyal viszont .annál gyakrabban tanúi lehetünk. Ezúttal ugyanakkor el kell ismerni, hogy az őt ért Szabó Edinától eredő támadásra, mely szerint saját eredeti foglalkozásában is megkérdőjelezhető a teljesítménye, rutinosan nem válaszolt.)
  5. Ez bizony bukás volt – A polgármester jelöli ki az alpolgármester személyét, és a testület csak elutasíthatja ezt, ami most meg is történt. A politika nyelvén ezt bukásnak nevezik. Kisebb bukás Pásztor Béla, nagyobb Nemecz Lajos részéről.
  6. Végül egy szépséghiba – A szavazási eredményből, abból, hogy nem volt tartózkodás, arra lehet következtetni, hogy Nemecz alpolgármester is azért, hogy jól fizetett pozícióba kerüljön a mi pénzünkön, igennel szavazott magára. Ez nem szokás, ilyenkor bár be szokták dobni a cetlit, de a jelölt magáról tartózkodó voksot ad le. No, persze ez már politikai kultúra volna, és ne higgyék, hogy másutt nincs ilyesmi.

Ha Pásztor Béla politikai neveltjéről van szó, a tartózkodási illendőséget el kellett volna mondani az előkészületek során. Ez a procedúra politikailag se előkészítve nem volt, és az sem biztos, hogy Pásztor Béla tudja, hogy mikor elegáns és elvárt egy politikus részéről a tartózkodás, nem hogy tanítani tudná ezt.