Hatalommal való visszaélés?

Az óvodai faültetési terveinket megakadályozó polgármester teljesen még nem lehet nyugodt, bár a feljelentésünk visszadobták.

A jogi utat továbbra sem adjuk fel.

Férges vagy nem férges című írásunban beszámoltunk arról, hogy pályázaton nyertünk, majd a polgármester véleményünk szerint visszaélve hatalmával nem írta velünk alá a szerződést.

 

Ügyszám: 13000/340/2008/ bü.

Tárgy: Panasz

Tisztelt Nyomozó Hatóság!

Panasszal kíván Egyesületünk élni a bűncselekmény hiányában történő nyomozás megszüntetésének határozata miatt.

A törvényi tényállás: „az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével visszaél, bűntettet követ el.”

A tényállás: egy pályázaton nyertünk, erről értesítést kaptunk. A pályázat kiírása szerint a döntést a város Környezetvédelmi Bizottsága hozta. A bizottságban ott voltak a polgármester emberei is, ezért is nyertünk annyival kevesebb pénzt, mint szerettük volna.

Eddig a folyamat demokratikus, ez után történt a hivatali visszaélés, a nekünk és a városi közösségnek való károkozás, valamint a hatáskör túllépése. Önök logikusan nem állíthatják azt, hogy a hatáskörét nem lépte túl, ha a másik mondatban meg azt írják, hogy „magatartásával kétségtelenül megszegte a helyi önkormányzati rendeletet”. Ezzel a döntéssel azt a gyakorlatot bátorítanák, hogy a rendeleteket mindenki, aki erőből teheti szegje meg. Ez nem lehet célja sem a rendőrségnek, sem egyetlen demokratikus elköteleződés embernek.

A polgármester politikai ellenfeleinek tekint minket, amiért egy multinacionális cég helyi letelepedését megakadályozandó szerveződtünk egyesületté. Politikai ellenfélként való viselkedését az is igazolja, hogy a parlagfűirtásra kiírt országos pályázatunkat sem jegyezte ellen. Ott is kárt okozott a helyi közösségnek, csak azért, hogy nekünk még nagyobb kárt okozzon. A polgármester viselkedése velünk szemben tendenciózus, és szándékos kártokozó.

A törvényi tényállásnak tehát álláspontunk szerint minden szempontból megfelel a feljelentésünk, a polgármester hatalmával visszaélt, nekünk jogtalan hátrányt okozott, magának pedig jogtalan politikai előnyt azzal, hogy elvi-szakmai kifogás ürügyével félreállít bennünket.

Kérjük ezért panaszunk befogadását.

Veresegyház, 2009. március 17.