Drasztikus szemétdíjemelés várható

Kétszeresére is emelkedhet az éves szemétdíj Veresegyházon. Ez persze nagyon kellemetlen, de nem egyformán kellemetlen. Egyesületünk régóta a gazdasági egyensúly kibillenése miatt aggódik (ld. csődkezelés rovatunk http://www.elniveresegyhazon.hu/index.php?option=com_content&view=category&id=59&Itemid=94), ezért ezt a lépést kénytelen elfogadni és tiszteletben tartani. De lehet azért itt igazságos megoldásokat keresni.

Néhány ötlet a bizottság tagjai közt is – akik az előterjesztést készítik a testület számára – megfogalmazódott. Az egyik, hogy ne egyszerre történjen az emelés. Ez aligha a legjobb ötlet, mert így a szemétszállítás továbbra sem tartja el önmagát. A másik, hogy kompenzációban részesüljenek a kisnyugdíjasok, méghozzá úgy, hogy ne is kelljen kérvényezniük azt. Ez valóban emberséges és jó ötlet, reméljük meg is szavazzák, de miért csak a kisnyugdíjasok jutottak a bizottság tagjainak eszébe? (Biztos tudják, hogy városunk a magas gyerekvállalásról nevezetes.)

Az árat úgy kell beállítani, hogy önfenntartó legyen, és beleférjen a szolidáris elv is. Az tesz egy várost élhető közösséggé, ha nem csak mindenki magára gondol. Az ÉVE részéről azt javasoljuk, hogy az áremelést egy olyan kommunikáció kövesse, amelyben a magasabb árbehajtás szolidáris értelme is megvilágításra kerül.

Örömmel jelenthetjük be azonban, hogy a fenti hírt árnyalja az az értesülésünk, hogy a piaci árusok díja csak 0-25%-os mértékben nő a jövőben. Ebből is látszik, hogy Polgármesterünk és a vele együtt szavazó képviselők igenis ismerik és átérzik azoknak a piaci árusoknak a gondját, akik a jelen gazdasági helyzetben is a veresegyházi piacra AKARNAK jönni. Jelenlétükkel és befizetéseikkel komoly pénzügyi támaszt nyújtottak eddig is a városnak, megérdemlik a kivételezést. Az a hír is örömteli, hogy a kommunális adó díja meg se közelíti majd a leendő szemétdíjat. Mintegy 40%-al lesz CSAK magasabb, mint a jelenlegi.

Lehet, hogy ez másnak nem fontos vagy más nem veszi észre, de a helyi, sajátos elvek kiolvashatók ezekből a (leendő) döntésekből.

Már látjuk a Polgármesterünk gondoktól ráncolt homlokát, amikor különböző fórumokon, baráti összejöveteleken bejelenti ezeket az emeléseket. Halljuk majd, hogy szabadkozik: „Nem akartam ezt. Higgyék el nekem. Ha a Becton beruházás megvalósult volna, persze más lenne a helyzet. Higgyék el nekem….”. Sokan elhiszik majd neki, sokan azonban azt is látják majd, hogy ha ez az építkezés megkezdődött volna, akkor lehet, hogy most egy félbehagyott, szélfútta gyárcsarnok kezdeményt nézhetne minden nap az ember fia. Vagy boldogan szívnánk be az észak-nyugati széllel érkező, ropogósan friss levegőt, enyhe füst ízesítéssel.

Nem csak nyugdíjasok vannak az átlagnál nehezebb helyzetben, hanem a magas építési kölcsönt fizető többgyerekes családok is. A probléma az, hogy az emberek többnyire úgy állították be életformájukat, hogy kicentizték, így aztán még a látszólag tűrhetően keresők közt is sokan vannak akik szegényen élnek. Legyen ez az ő bajuk – mondhatnánk – máskor legyenek óvatosabbak.

Ilyesmit persze az az önkormányzat nem fog mondani, és jól is teszi, hiszen szinte minden területen fedezet nélküli túlköltekezést folytat Viszont milyen jó volna, ha olyan konstrukciót alakítana ki, amelyben a szegény nyugdíjasokon kívül néhány sokgyerekes nehéz helyzetben lévő család is bekerülhetne.

Elvileg ugyanis a gyerekek szája elől senki sem szívesen veszi el a falatot.