Csonkás-fürdő?

 Korábbi írásunkban beszámoltunk arról, hogy Pásztor Béla polgármester Csonkás-fürdő elnevezésű városrész alatt valójában lakótelepet szándékozik létrehozni. Erre utalt a bizottsági munka során előterjesztett építészi javaslat. Az is világos volt, hogy az elnevezésnek nem szabad bedőlni (volt itt már „Termálfalú” név is, aminek a helyén most lakóházak állnak). A testületi ülésen viszont komoly elmozdulás történt. Fürdő ettől még nem lesz, de talán új lakóövezet sem. Talán, mert minden nagyon zavaros, s ha majd láthatjuk a határozatot tűnődhetünk újra.

Egyszerűen nem lehet pontosan tudni milyen határozat fog születni. A polgármester néhány dolgot kijátszhat, feltéve, ha az a szándéka, hogy eredeti koncepcióját: a koncepció nélküli városrész-szabályozást fenntartsa. Az is lehet, már belefáradt, és hagyja, hogy a dolgok értelmesebb irányba menjenek. A képviselőtestület ugyanis nem akar lakosságnövelést már, ebben konszenzus volt és van kb. a BD ügy lezáródása óta. Akkoriban, bár lehet, hogy nem a viták miatt konkrétan alakult ki ez a konszenzus.

A testületi ülés azonban láthatóan nem alkalmas arra, hogy ott fogalmazzanak meg határozatot, mert ennyi ember nem tud jó szöveget alkotni. Ez a bizottság dolga volna, míg a testületé az, hogy elfogadja vagy elutasítsa. Gyakorlatilag a felvetett lakótelepi irány elutasításra került, de hogy most mi van szerintünk senki sem tudja.

Nem lehet sorház, nem lehet 8,5 méternél magasabb házat építeni a területen, ezeket bevették és megszavazták, aztán a pontos határozatszöveget majd meglátjuk. Tulajdonképpen lehet sikerként értelmezni a tröténetet, azok sikereként, akik nem ipart és nem lakóháznövekedést kívánnak. Csak azt nem tudjuk, hogy ez a szándék és vágy hogyan realizálódik majd a határozatban és aztán a valóságban.