Veresi marhák, akik ráadásul még szürkék is

Folyó év október 28-i testületi ülésre előterjesztés készült a jelenleg Szadán lévő szürkemarha gulya megvásárlásáról. Az előterjesztés a november 11-ei ülésen lett tárgyalva és elfogadva.

Az előterjesztést Nemecz Lajos alpolgármester neve fémjelzi, ami a korábbi előterjesztések színvonalának megfelelő, vagyis a munkaebéden túl az időráfordítás nem haladhatta meg a fél órát, így a valódi költségek, és hasznok hiányoznak belőle. Továbbá nem látható, hogy a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének a tenyésztésre előírt rendelkezéseit milyen módon biztosítja az Önkormányzat, egyáltalán szándékában áll-e azt betartani.

Az ÉVE a marhák megvételét támogatja. A problémánk azzal van, ahogy ennek előkészítése történik.

A szürkemarha tenyésztés költségminimumát 200 tehén a szopós borjakkal, 20 üsző és 6 bika tartása esetén érjük el.

Ez azt jelenti, hogy ekkor a legkisebb az egy marhára eső költség.

A megvásárlásra felajánlott mennyiség ennek mindössze tizede, és a takarmányozáshoz felhasználandó terület is a gazdaságos méret töredéke. A tartás az idegenforgalmi bevételek növekedése miatt mégis gazdaságos lehet, aminek alátámasztását a beterjesztő meg sem kísérelte. Problémás továbbá a marhák elhelyezése is. Nem a medvefarm bővítése történik, például a farkasokon túli területen, ahol összefüggő területen lennének az állatok, és a marhák legeltetése is egyszerűen megoldható lenne. Ezzel ellentétben a tyúkfarmra kerülnek, ahol a marhák megtekintése után a látogatóknak a szennyvíztisztító, és annak iszaptárolója között kell elhaladniuk a többi állat megtekintéséhez. További probléma a legeltetés megoldása ezen a területen, hiszen itt legelő csak a vasút túloldalán létesíthető.

Mindezek után leírom, hogy véleményem szerint milyen tartalmú előterjesztés segíthette volna a képviselők felelős döntését. Nem készítettem pontos költségvetést, és a tartási technológiát sem dolgoztam ki pontosan (azt az előterjesztőtől kérjék számon), de néhány olyan összeget és tényezőt leírtam, amit a munkaebéd ideje, plusz fél óra alatt megtaláltam az interneten:

A vásárlás célja, a hasznosítás módja

  1. az idegenforgalom növelése,
  2. a szaporulat, illetve a kiselejtezett állatok értékesítése, a tenyészbika hasznosítása.

 

A tartás módja

Az állatokat a medvefarm mellett 6 hektáros, karámmal körbekerített területen tartjuk. Legeltetési időszakban 40 ha legelőt biztosítunk számukra a karám közelében. Téli takarmányozáshoz a takarmányt 20 ha szántó, illetve gyepterületről biztosítjuk.

A látogatás biztosítása miatt a legelésen kívüli időszakot az állatok a karámban töltik.

 

Költségek

Beruházás

  1. A karám kialakítása (az anyagköltség benne van az állatok vételárában), azon felül X Ft, legeltetéshez villanypásztor X Ft,
  2. A mezőgazdasági terület műveléséhez géppark beszerzése (traktor, eke, kombinátor, betakarító, bálázó gép, műtrágyaszóró, permetező, öntözőrendszer, telephely kialakítása, stb.), mondjuk 10-15 millió forint, amiből X millió forintra támogatás igényelhető.
  3. Gyepesítés (közvetlenül a karám környékén). Talajművelés, műtrágyázás, vetés, gyomirtó, tisztító kaszálás 4 millió forint, melyhez 600 ezer – 3 millió forint támogatás igényelhető.

Dologi költségek

  1. Takarmányozás költségei az éves talajművelés, vetés, növényvédelem, betakarítás költségei 3 millió forint,
  2. Legelő önözése, egyéb ápolási munkálatai (az állatok folyamatos ki- és behajtása miatt kis legelőterületet vehetünk igénybe, ezért a legelőt intenzíven kell művelni) 2 millió forint, igényelhető támogatás 600 ezer forint.
  3. Tartási hely karbantartása X ezer forint,
  4. Egészségügyi költségek X ezer forint,
  5. Személyi költségek és járulékok 800 ezer forint.

 

Bevételek

  1. Selejtezett tenyészállatok, hízó marha, és egyéb szaporulat értékesítése X Ft,
  2. Idegenforgalom bevételei X Ft,
  3. Adóbevételek X Ft.

 

Összefoglalva, a várható bevételek oly mértékben fedezik a kiadásokat, hogy a beruházás költségei is megtérülnek a gépek használati ideje alatt, és ezen felül évi X Ft nyereség keletkezik.

Vagy

A várható bevételek a beruházás kivételével a tartási költségeket fedezik, ezért az elhasználódott gépek pótlása rendre közpénzből történik.

Vagy

A várható bevételek a tartási költségeket sem fedezik, ezért az állatok tartása évente X Ft támogatást igényel, amire a fedezetet az Önkormányzat előteremti.