Csődkockázat III.

Mi a jó a csődeljárásban?

Az, hogy vannak kötelezően elvégzendő feladatok, és az állam garantálja ezeket.Víz, közutak, egészségügy, oktatatás működtetését az állam átveszi.(Pl. nem fordulhat olyan elő, hogy nincs fűtés az iskolában, mert akkor építkeznek, meg hogy megmérgeződnek a tavaink. Meg hogy nincsenek kifizetve az alkalmazottak). 

Mi a rossz?

A település elveszíti az összes vagyonát, és aztán ugyan azokkal a nehézségekkel néz szembe, mint előtte. A képviselők fizetést nem kapnak. Áron alul értékesítenek mindent, elkezdhetnek gyárak nőni, mert nincs idő és komolyabb koncepciók kialakítására lehetőség. Könnyű visszaesni újabb csődhelyzetbe, hiszen az eladósodottság törlesztése nem enged mozgásteret.

Hogyan lehet a csőd után stabilizálódni?

Dunafalva (2003) a példa rá, ahol a helyi adókat 22%-al emelték, az önkormányzattól dolgozókat elbocsátottak, nyugdíjaztak, intézményeket összevontak, ill. szolgáltatásokat kiterjesztettek. Ráadásul mindezt az tette lehetővé, hogy egy büntetőeljárás után polgármester és jegyzőváltás történt.

Sok önként vállalt feladatról le kell mondani.

Hogyan lehet elkerülni a csődeljárást?

Valószínűleg ugyanúgy, ahogy a csődből a kikeveredést. A fájdalom ugyanaz, csak a város vagyona nem vész el, a hitelképesség megmarad, és a nagyobb tervek beindulhatnak. (Az nem költségvetési elképzelés, amit az előző hírben láttunk, az inkább gyerekes viselkedésre emlékeztet, a pszichológiában ezt örömelvű magatartásnak hívják, ha ez folytatódik a város be fog csődölni. A polgármester egyesületünk szemében maga a gazdasági összeroppanás legnagyobb kockázati tényezője.)

Milyen változás volna jó az országnak?

Ha a könyvvizsgálókat – úgy mint pl. Lengyelországban és másutt – központból delegálnák, és komoly jogosítványokat adnának nekik. Az mégiscsak vicces, hogy Rocskai úr is velünk szemben az önkormányzatunk esztelen gazdálkodásához falaz, hiszen nem is tud mást tenni, ha onnan kapja a fizetését, és odaköti a titoktartási fogadalma.

Olvasnivaló: http://www.uti.bme.hu/data/segedanyag/89/osszefogl2004jun4vigvari_162846.doc