Ezeregy éjszaka meséi

Bevezetés

Amelyben megtudhatjuk, hogy összeül egy bizottság (városfejlesztési, gazdasági és idegenforgalmi) Veresegyházon. A szóban forgó Bizottság tagjai megérkezésükkor szorgosan hintik a puszikat és a mosolyokat, a légkör kedvezőnek tűnik. Ez mit sem változik a Polgármester megérkezésekor. Leülnek. Tárgyalnak.

Tárgyalás

Hallunk és látunk egy profi „prezit”, Szalainé Aszódi Júlia előadásában, amit a Bizottság tagjai nem győznek dicsérni. Röviden és velősen. A város anyagi helyzete az elkövetkezendő években több mint feszített lesz. A „saját erős” fejlesztései valahogy úgy néznek ki, hogy

  • minusz 200 millió,
  • minusz 600,
  • majd megint minusz 200.

Plusszokat ne keressünk, mert a városháza ugye nem termel közvetlenül profitot. Költsége ellenben minden évben lesz. A „miből fedezzük ezt” kérdésre a Polgármester adja is választ: Kölcsönből természetesen.

Örülhetnénk a termál víz hasznosításából befolyó majd 60 millió forintnak, csak van vele egy apró probléma. Az elkövetkezendő években a fenntartási és egyéb költségek 58.5 millió forintra rúgnak majd, így 1,5 millió forint híján elgőzölög ez a kis plusz pénzecske is. Megtudjuk, hogy a kerekerdő sarkaiban fekvő településeken(pl. Szada, Gödöllő) az ipari telkek árai/szolgáltatásai igencsak kedvezőbbek a veresinél.

A jelenlévők ezen igencsak elcsodálkoznak és elhatározzák, hogy felülvizsgálják a jelenlegi árakat (8.400+jaffa).

Elhangzik azt a vád is, hogy mostanában egyes képviselők az egyoldalúan csökkentett telekár miatt akadályozzák a testület működését, akadékoskodásukkal megmérgezik az amúgy jó hangulatú munkát. Azt elfelejtik a méltatlankodók, hogy ha minden tisztán és törvényesen folyna, így pl. az egyedi telekár megállapítása is, akkor senkinek nem lenne és nem lehetne egy rossz szava sem.

A prezentáció végén akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy most merre tovább. Szinte azonnal megtudjuk a választ. A jelenlévők többsége a könnyebbik utat választaná, adjunk el minél több telket, ha lehet IPARIT. Abból majd dől a pénz. Folyamatosan. Az persze egy pillanatig sem fordul meg a fejekben, hogy itt nincs középút(vagy csak nagyon költségesen), vagy IPAR, vagy pedig idegenforgalom.

Majd újra előkerül egy olyan szerződés a Polgármester zsebéből, amelyről még nem tud a testület, csak az ügyrendi bizottság. Megtudjuk, hogy a Polgármester nagyon szereti a korizást, bár ma már sajnos nem élhet vele. Ellenben élnek a városban olyan felelősségteljes emberek, akik egy este 10-ig nyitva tartó jégpálya mellett is szívesen laknak. Mert ők azok, akik a városért áldozatot is képesek vállalni. A Polgármesternek legalábbis ezt mondták ezek az önfeláldozó lakosok. Állítja a Polgármester. Meghogy majd dől a pénz a kasszába a koris cégtől (évi 8-10 millió az iparűzési adóból), a gyerekek ingyen korizhatnak majd délelőttönként. Szól az ígéret a Polgármesterünk szájából. Igaz, hogy egy kicsit vissza is kellene majd csurgatni a bödönbe. Talán…. Ha…. Még nem biztos….

Az azért több mint biztató, hogy az ügyrendi bizottság ezt a szerződést (verzsön 0.1), úgy vágta vissza a feladónak (Polgármester), hogy csak úgy lobogott. Polgármesterünk így a verzsön 0.2 változatot osztotta meg a Bizottsággal, amely többek szerint nem is hasonlított a bizottsági tagok között szétosztott (verzsön 0.1) eredeti szerződéssel.

Az est további részében továbbra is a Polgármesteré a főszerep. Veresegyház ingatlanfejlesztési terveit meséli el a hallgatóknak. Szó szerint. A szemekben csillogás, az arcokon feszült figyelem. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy 9 milliárd forint, akinek minden vágya, hogy Veresegyház legyen otthona- halljuk a mese kezdetét.

 

 

A közeljövőben be is kopogtat majd a polgármesteri ajtón és bebocsátást kér. Aztán ott van 10 milliárd forint, meg a 100 millió….. Röpködnek az érdekesebbnél érdekesebb sztorik az eddigi vevőkről, akik ugyan nem maradtak itt, hírük-hamvuk sincsen már, de a történetük jól hangzik a Polgármester előadásában. Ahogy telnek a percek, egyre több arcon fedezhető fel kételkedő arckifejezés.

Befejezés

A Bizottság a mese végeztével kitűzi a következő ülés időpontját. Ez az egyetlen egy biztos pont az est végén.