Vízkoalíciós kezdeményezések és következményei

A CKA Vízkoalíciója ma is aktív és új eseményt szervez. (Itt kapcsolódhat hozzájuk bárki.) Nekik köszönhetjük, hogy egy egyeztetésre került sor, melyen a DMRV Zrt, a veresi önkormányzat és a Tavirózsa szakértelme is közös megállapodásokat eredményezett. Megkérdeztük egy év távlatából, mi most az aktuális, mi valósult meg, mi nem. A DMRV Zrt-től még nem kaptunk választ, de Cserháti Ferenc polgármester szerint el lehet kezdeni a közös gondolkodást az elkészült Álomhegyi tó hasznosítását illetően, Tatár Sándor pedig érdemben a korábbi 11 pontos listára reagálva, a következőket küldte el nekünk:

2-es ponthoz észrevétel: A Tavirózsa Egyesület kérésére a DMRV Zrt. megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a szennyvíztisztító telepen augusztus hónapban megnöveli a vasszulfát adagolásának mértékét. A tisztított vízben a távozó foszfor mennyisége jelenleg határérték alatti.
A DMRV-től nem kaptunk tájékoztatást arról hogy megtörtént -e a megnövelt kezelés  a szennyvíztítóból kibocsátott foszfor mennyiségének csökkentése érdekében. 

Ez azért is jó lett volna, mert tavaly éppen augusztusban (08. 13. és 16. között) történt az a havária (szennyvíz nyomócső kilyukadása), mely jelentős mennyiségű szennyvízzel terhelte a Sződrákosi-patakot, és kipusztította az őrbottyáni Százforrás-tó teljes élővilágát.

4-es ponthoz: Esőkert megvalósítása a Hegyek aljában.

Egy kollégámmal pályázatot írtunk a témában, bevonva a Sződrákosi-patak víugyűjtőjén Veres mellett Szadát, Őrbottyánt és Vácrátótot is, de sajnos a kevés forrás miatt nem nyert a pályázat.