Veresegyház energiaellátása

Együtt utaztam a Pestre menő buszon az egyesületünk régi segítőjével, és arról beszélgettünk, hogy miért nem a lakosok kapták meg a termálvizet fűtésre, miért nem ment ilyen irányba a fejlesztés, most az energiaárak megugrása miatt milyen jól járnánk.

A felvetés valahol teljesen jogos és hasonlóképp a jövőről is úgy kell gondolkodnunk, hogy az energiamixe a városnak kihasználja a lehetőségeket. A szélerőmű hangos, a napelemek, ha a földek fölé rakják elveszi az életterünket, a víz, ha korszerűen visszasajtolással vesszük ki, teljesen környezetbarát. Kiengedni a patakba – ezen mérgelődtünk – nem csak pazarló, de az élővíznek sem tesz jót.

Közintézményeket már termálvízzel fűt Veresegyház, ami remek, mert ráadásul a város – nem a lakosok – kiszolgáltatottsága a gázárakkal és energiaárakkal szemben kisebb. Azt hiszem a már felépült lakásokba a termálvizet bevezetni meglehetősen drága. Voltaképp a lakások központi fűtésrendszerét is szét kéne verni, és jóval vastagabb csövekre cserélni. Az újjakat lehet ilyen módon felépíteni, de ez meg akkor gazdaságos, ha egész telepben gondolkodunk, egy ház esetében az odavezetés költségei rúgnak sokra. Azt meg megint nem szeretnénk, hogy új telepek épüljenek. Ez a hajó tehát elment.

A technika azonban csodákra képes, gondolom lesz mérnöki megoldás arra, hogy a termálvízből elektromos áram legyen, az pedig már küldhető a lakosságnak, feltéve, ha kedvező szabályozási környezetet teremt erre a kormányzat. Kis területeken is biztosan lehet okosan kombinálni és a lakossági érdekek alapján kell döntéseket hozni, most már, hogy a közintézmények egyenesben. A görögök (napenergiájukat) összekötötték a lengyelekkel (szélenergia).

Ld: https://villanyautosok.hu/2023/10/08/tavvezetekekkel-kotnek-ossze-a-gorog-naperomuveket-es-a-lengyel-szeleromuveket/?fbclid=IwAR1AvUAdsGQoOnDfWHGG0ecIrs2kpEicMBMywKze0nWtW_Smn58x8GHsex0