Érvek a szabadstrand mellett

Tó közelében élő lakosok nyugalma, rendvédelmi, valamint zöld szempontok szólnak a szabadstrand koncepció ellen. Az egyik fejlesztési lehetőség, hogy csináljuk meg úgy, hogy vállalkozó számára vonzó legyen és üzemeltesse, vállalja be a gyakori vízminőség romlása miatti bezárási kockázatot. Nem fogja, és nincs pénz a vonzóvá tevésre. A másik, hogy az önkormányzat üzemeltesse, de csak 500 Ft-ot kérjen belépőként, így távol tartja a nem odavaló embereket, alkoholistákat, balhézókat. A harmadik, hogy szabad strand legyen, de felügyelettel, fejlesztéssel.

A harmadik megoldás mellett fogok érvelni. Hatvan pályaudvarán egy időben bezáratták a várókat. Beszéltem az állomásfőnökkel és megértettem a problémáit (behívott az irodába és kávéval kínált, míg vártam a csatlakozást). Közben Miskolcon vagy Budapesten nem voltak már hajléktalanok a pályaudvarokon. De nem abszurd bezárni a várót, amit azért építettek, hogy várakozni lehessen bennük? Nekem átszállóként nem volt hová leüljek. A fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték.

A Balatonon pl. Aligán civil összefogás alakult ki, hogy a multik ne sajátítsák ki a partot. Még a fizetős strandokról is kiszorulhat a nép, de valahogy az önkormányzatok megértették, hogy meg kell tartani a szabad részeket. A Balaton mellett biciklizve kis utcákon lehet lejutni a szabadstrand részekig. Tisztelet azoknak az önkormányzatoknak, amelyek felvállalták a küzdelmet a szabad strandjaik megtartásáért és rohadjanak meg azok, akik kisajátítják.

Ráckevén egy keskeny sáv maradt a Dunaparton. A szocializmusban lévő rendeletek szerint a folyópart nem sajátítható ki. De milyen jó lenne, ha nagyobb terület maradhatott volna a köznek? – Így abszurd és nyomor a partvonal.

Állítólag Szarvason is van szabadstrand, nem ismerem, pedig járok Szarvasra.

A Tiszatónál sajnos egyre másra alakítják át a szabadstrandokat fizetőssé. Legutóbb a víz felől közelítve, kenukkal kötöttünk ki Poroszlón. De a rák egye meg, nem fizetőssé tették azt is? Abádszalókon pl. este napnyugta után biztosítanak egy szabad idősávot a strandon, aztán talán 10 kor az is bezár. Az Eu direkt szabadstrandként adott a fejlesztésre pénzt rá, aztán valahogy kijátszották. (Írtam erről valamikor.)

Ugye senki sem gondolja, hogy a Dunapartot Budapesten el kéne vágni az emberektől, mert bulihely és oda nem valók is sétálgathatnak ott? Modern építészek épp azt tartják aggályosnak, hogy a rakparton lévő kocsiforgalom elvág minket és biztos vagyok benne, hogy még megérjük, hogy erre találnak valamilyen megoldást. Most az időnkénti lezárás és a túristáknak, sporteseményeknek való átengedés a gyakorlat. Karácsony Gergely ezeket az autókiszorítós technikákat próbálja átültetni, és óriási felháborodás van belőle. (Ld. még Lánchíd. Persze lehetne hídpénzt szedni, hogy a balhézós embereket távol tartsák.)

Egyszóval a jövő az, hogy az embereket nem zárják el hídtól a természettől, pláne a víztől. Minél jobban működik a demokrácia, annál kevésbé. Ezzel nem biztos, hogy minden zöld egyetért, különösen a radikális zöldek, mert a természetnek a legjobb tényleg az, ha oda ember be se teheti a lábát. (Az Adrián vannak ilyen területek, ahová vitorlással is csak külön engedéllyel lehet bemenni. Szigetek, ahol csak megújuló energiákkal működik minden.)  

A tisztaságról, a nyugalomról vegyük példának a veresi Pamut tavat. A kutyám a lábát nem tudja úgy beletenni, hogy ne teremjen azonnal ott a tó őrzője. A tisztaságra is vigyáznak, fegyelem is van. Ha fürödsz benne 50 e Ft-os pénzbírság. Nocsak, lehet rendet tartani egy tó körül? Ki finanszírozza, hogy történik? – Nem is kell a szomszédba menni, a jó példákért, noha legutóbb a testületi ülésen ezt javasoltam, és Cserháti Ferencnek is tetszett az ötlet, hogy nézzük meg másott miért megy. Zebegényt javasoltam, de itt most Tiszakécskéről írnék.

Tiszakécske kitalálta. Folyamatosan figyelem az ottani szabadstrand fejlesztést, és a két évvel ezelőtti állapothoz képest most minden vendéglátóhely megújult. Faházak. Idén az úszómester bódéja tünt el, valószínűleg ez is újjáépül, azért. A strandhoz levezető betonút mellett Tiszakécske és a strand történetét bemutató kiállítás van. A kocsiparkoló ugyan nem aszfaltozott, de kijelölt, kiegyengetett sík terület. A fákat folyamatosan gondozzák. Motorosok érkeznek nyáron és mindenféle átutazók. Lehet, nem tudom, hogy éjszaka is rend van, de ha nincs kirakható kamera illetve akár meg is tiltható a fürdés, vagy elkeríthető és éjszakára bezárható egy szabadstrand, ahogy például a játszóterekkel teszik sok helyütt.

Annyi megoldás van, hogy a biztonság is megmaradjon és a lassú fejlődés is elinduljon. Tiszakécskén érvről évre történik valami a szabadstrandon, nem egyszeri beruházás, amit látunk, de van koncepció, tudják merre tartsanak. Veresegyházon a központi tavunk esetében harminc év óta nincs koncepció, csak a múltnak valamiféle felélése.

Valóban ’60-as évekbeli pici fizetős strandot kellene belőle csinálni? Hiszen ez a modell nem működőképes, ahhoz nem elég nagy a tópart, ill. nem eléggé kicsi és falusias már a település. Valóban el kell vágni 10 ezer embert csak azért, mert fél tucat ember szokott randalírozni, mióta lebontották itt a kerítést?    

Kép forrása: https://strand.hu/strand/tiszakecskei-szabadstrand-447