Monori víztisztító túlterhelése

Nem csak Veresegyházon probléma a szennyvíztúlterhelés. Jártunk Monoron, és a fényképek is mutatják, hogy itt egy az egyben folyik át a fekália a szennyvíztitsztítón. Gyálon ez már helyenként penetráns bűzzel jár, Vecsésen ezzel öntözik a káposztát. A hatóságok tehetetlenek, és hogy ne legyen társadalmi felháborodás inkább azt hazudják minden a legnagyobb rendben, mindennel meg vannak elégedve. Végül ez ömlik bele a Dunába, sok helyen pedig fürödnek is menet közben, hiszen honnan tudnák mi zajlik fentebb.

Amikor történik egy víztisztó beruházás, pár évig valóban minden rendben. Néha már akkor kevés a beruházás kapacitása, mikor elkészül. Többnyire Eu-s milliárdokról beszélünk. Azért csak pár évig, mert az agglomerációs települések úgy növekednek, hogy hamarosan elégtelen a közszolgálatatás. Semmilyen előtervezés nem történt Monoron, Gyálon stb. Az önkormányzatok csak arra figyelnek, hogy az eladott területek pénzt hozzanak. Akad olyan is, mint pl. Veresegyház, ahol már más településen lejárt és kidobásra szánt membránt raknak be a tisztítóba „takarossági” célzattal.

Gyálon láttunk egy másik problémát is, melyet szintén sok agglomerációs felelőtlen városvezetésnél már megismerhettünk. Ipari besorolású területet hoznak létre közvetlen lakóövezet mellett. 20 méteres elválasztósávot hagytak. Az ipar rátelepítése a lakóházakra mindig konfliktusos, megnövekedő kamionforgalommal, zajjal stb. jár, az ingatlanok leértékelődnek. Pár éve még Pásztor Béla azt állította, hogy a lakók örülnek, ha nem kell messzire menniük, ami igaz lehet, ha a gyárhoz tartozó munkás-lakásokról van szó, ám ezekben a példákban más a helyzet. Csak reménykedni tudunk, hogy a mi idős és bölcs városvezetőnk ezt már másképp látja, mint egy évtizeddel korábban.