Miért nem támogatjuk az atomerőműveket?

Teljesen más okból, mint amit a zöld szervezetek fel szoktak sorolni, akik bizonyára önellentmondásba is kerültek azóta, mióta energiaválság van kialakulóban. Önellentmondásba kerültek a CO2 kibocsátás problémájának felismerése óta is. A gáz kivezetése az energiamixből ma még nem megy atomenergia nélkül. Mi a fontosabb? – A téli fűtés pedig nem megy gáz, fa, sőt szén tüzelése nélkül, ami pedig CO2 kibocsátás növelő.

Aligha elképzelhető, hogy az orosz gáz hiánya során a németek ne állítanák vissza néhány atomerőművüket, avagy a franciák bármelyiket is leállítanák. És nem is tartunk se a franciák, se a németek precizitásának és felelősségének hiányától, mely a működésben bajt okozhatna. Ellenben tartunk és mindig is tartottunk a Rosszatomtól, tartunk a háborús területen működő atemerőművektől, és általában az emberi hülyeségtől.

A mi tételünk úgy szól, hogy az ember ne akarjon olyasmit szabályozni, ami az emberi tévedés miatt tömeges katasztrófához vezethet. Ha majd a mesterséges intelligenciának átadhatjuk az üzemetletést, akkor hátradőlhetünk, de amig a korrupció, a figyelmetlenség, az indokolatlan kockázatvállalás felügyeli a működést, addig az atomenergia életveszélyes. És tulajdonképpen a németek meg a franciák is emberek, rájuk is jellemző mindaz, ami az emberre úgy általában. A háborús területekről már nem is beszélve.

Ld. erről ezt a cikket: https://168.hu/kulfold/iranyithatatlanna-valt-a-zaporizzsjai-atomeromu-241890