Veresi paradicsom

Miközben nagyon örülünk, hogy egy civilizált XXI. századi üzem működik a a BD helyén (utóbbit inkább tartjuk nyomuló multinak), nem kétséges, hogy őrkutya szerepünk ezúttal is feladat elé állít bennünket. A Veresi Paradicsom Kft. két szempontból tartozik a helyi nyilvánosságra. Az egyik a fényszennyezés kérdése. A technológiájuk kiváló, be tudják sötétíteni magukat, néha azonban még sem teszik, alighanem munkaszervezettségi hiányosságok miatt. A fényszennyezést mindenki láthatja, amikor megvalósul, az ég színe is más.

A másik a vízgazdálkodásuk. Ez kevésbé szembetűnő, ehhez a helyszínre kell menni. A képen az látható, hogy valami túlfolyást nem szakszerűen oldanak meg, s valószínűleg azért, mert ez így olcsóbb. Első levelünkre azt válaszolták, hogy ez csak a tetőkön összegyűlt kondenzvíz, valamint, hogy a hibát kijavították. Néhány nappal később ott jártunk, akkor készült a fotó, a csőből nagy mennyiségű víz csobogott megint. Újabb levelet írtunk, már konkrétabb kérdéseket feltéve, a víz kémhatására vonatkozóan, mennyiségére, hőmérsékletére. Mivel egy hét után sem érdkezett válasz, a kérdéseinket továbbítottuk az állam megfelelő szerveihez.

Nem a mi feladatunk tudományos munkát végezni, a társadalom azért tart fenn hatóságokat, hogy a szükséges ellenőrzéseket szakemberek végezzék el. Ilyenformán a mi feladatkörünk a végéhez ért. Első szinten közvetlenül tettünk bejelentést, a nyilvánosságtól megkímélve a Paradicsom Kft-t, második lépésben már mind a nyilvánosságot, mind a Pest megyei Zöldhatóság tájékoztat minket és Önöket rajtunk keresztül a dolgok alakulásáról.

Megjött a válasz 2022.06.01-én. Jó öt hónap után, és a lényege, hogy nincs semmi probléma. Ezt a végzést pár nap után elkészíthették, hiszen meginterjúztatták a Paradicsomot, esetleg meg is nézték a dolgokat és leírták, amiket mondtak. Hogy mégis ilyen soká küldi ki a hatóság a választ, az a törvényi határidők kihasználása (?), valamint a bejelentő kifárasztása. Sajnos ebből úgy tűnik, a hatóság és mi nem egymásért dolgozunk, pedig úgy kéne.