Porto Alegre – Közösségi költségvetés

Legújabban Budapest Józsefvárosban csinálják meg a braziliai kisvárosból világhódító útjára indult közösségi költségvetés projektjét. Ám Veresegyházon is elindíthatnánk. A lényeg az, hogy először a költségvetés fejlesztésre szánt pénzének 1%-ról a veresegyházi polgárok dönthessenek. A folyamat végigviteléhez persze szakértőre van szükség, máskülönben elcsúszhat. Például Pásztor Béla benyomja a haverjait és azok kommunikációsan lenyomják a többieket valamilyen vélt vagy valós előny viszonzásáért cserébe. Ismerjük ugye, hogy a polgármesternek vannak fanatikus hívei és vannak megfélemlített tőle függő emberei is.

Nos, ezt a problémát is ki kell védeni egy közösségi költségvetés során. Valamint a cinizmust, az attól való aggódást, hogy a kihordott ötlet aztán a fiókba kerül (Pásztor Bélát idézve: „ha tudnák, hogy hány terv van a fiókban, melyre rengeteg pénzt fizettünk ki és aztán úgyis az élet mást követelt. Vagyis ezek az előtanulmányok teljesen fölöslegesek.”)  Szóval kellenek a garanciák is, a mi kultúránkban ez nem olyan egyszerű.

Végezetül az sem egy hátrány, ha nem dől össze és nem válik fizetésképtelenné a város, tehát tényleg van néhány százalék aminek elköltéséről nem csak a képviselők (nálunk csak a polgármester) dönthet.

A fenti gyakorlati észrevételeket érdemes elméletiekkel is kiegészíteni. A liberális ötletek közé tartozik a képviseleti demokráciától a közvetlen felé való elmozdulás. Ennek kritikája szokott lenni, hogy az ilyen közösségi döntéshozatalra viszont csak az elit alkalmas, mert neki van felkészültsége, motivációja és nem utolsó sorban szabadideje. A deliberatív és civil szervezetekre építő demokrácia – így az ellenzők – tehát alapvetően demokráciaellenes, mert csak egy szűk csoport érdekei csatornázódnak be. Nos, mivel ez a kritika sok igazságot tartalmaz ennek is csak úgy lehet kihúzni a méregfogát, hogy a bevonásba ott kell legyen több társadalmi réteg.

Az, hogy a döntéshozatalba bevont embereket tájékozottá kell tenni, tartalmazza ez a cikk is:

https://merce.hu/2020/01/18/jozsefvaros-legizgalmasabb-kezdemenyezese-a-reszveteli-koltsegvetes/