Zsolt Péter elemez – Egy királyság vége? (Latolgatások Pásztor Béla jövőjéről)

A Fidesz nem először talál alkalmas ellenpolgármester-jelöltet Veresegyház számára, de valamiről ezúttal is megfeledkezett.  Pásztor Bélát szeretik sokan, egész pontosan mindazok, akikkel laza kapcsolatot épített ki az évek során, szereti őt az országos ellenzék, mintegy a Fidesz hatalmának okos fáklyáját látják benne, kedveli őt a média, mert olyan jópofa, hogy valaki több mint 50 éve már, hogy élvezi a választók bizalmát. Akik szeretik az összeesküvés-elméleteket még azt is hozzáteszik, hogy valójában a konzervatív oldallal is a háttérben nagy a szerelem. Pásztor Béla játszik a pénzzel, ami alatt nem azt kell értenünk, hogy a közösség számára hatékonyan, sőt…

Az a liberális közeg, kik helyi szinten jól ismerik az elfogadhatatlan működtetést, meg vannak zavarodva, mert országosan e politikus valóban fáklya, s nekik már régóta fontosabb az országos szint. A teljes feudális függőségben lévő hálózat pedig nem csak a helyi királyság előnyeit élvezi, de van, ki megfélemlített állapotban van. Kiszolgáltatott helyzetben tartás, zsarolás, mindenféle technika „jól működik” Pásztor Béla keze alatt, erről ezen a felületen már számos ténnyel találkozhatott az olvasó.

Egy szabad választáson a fenti háttér ellenére sem legyőzhetetlen Pásztor Béla, csak az emberek süketségén át kellene hatolni, ez pedig megoldható volna: Egy teljes összefogás átbillentené a mérleg nyelvét. Nem Fideszes kerületi jelöltekre volna szükség, hanem arra, hogy Simon Tamás mögött az ellenzéki tömörülés – mely mára a Fideszen kívüli erőkben megszületett – álljon fel, Simon Tamás pedig ezt az ellenzéki tömörülést támogassa. Ez esetben Simon Tamástól nem kéne tartani, hogy Orbán Viktornak egy helytartója kerül pozícióba, hiszen megfelelő kontrollt jelentene a képviselő-testület, a képviselő-testületnek pedig lenne egy jó polgármesterjelöltje, ami most nincs. (Az ellenzéki tömörülésnek nincs polgármester indulója, mióta Marik doktor visszalépett.) Tán egy ismert Fideszes képviselőjelölt is befért volna a közös listába. Ez azért valljuk be, érdekes felállás lett volna. A DK-soktól a civileken át a Fideszen keresztül a Jobbikig egy teljes csatasor országos érdeklődésre tett volna szert, és a lazán Pásztor Bélát szerető semleges tömeget elgondolkoztatta volna. Kinyíltak volna a fülek és a királyságnak vége lenne. Ráadásul nem egy másik királyság jönne a helyébe.

A következő hangokat hallanánk ebben az együttesben: a „Béla bácsit nagyon tiszteljük, de ideje volna pihennie már” kedves terelgetéstől, a „Pásztor Béla egy olyan szélhámos, aki mára már olyan demens, aki azt is elhiszi amit maga hazudik”- radikális kritikáig minden hallgató megtalálná a neki tetszőt. Gondoljunk csak Marik György puha kampányára, vagy az ÉVE, azaz az általunk közreadott felháborodó írásokra. A mi nézőpontunk szerint Veresegyház egy klasszikusan korrupt város, egy olyan korrupt vezetővel, akinek fogalma sincs arról, hogy nem csak az számít korrupciónak, ha ő személyesen pénzt tesz zsebre. Veresegyház egész rendszere problémás, és az ilyen rendszerek, ha nem kapnak folyamatosan kívülről életmentő támogatást, fenntarthatatlanok. S minél több kívülről jövő pénzt kap, Pásztor Béla annál inkább ezt ellenfelei lejáratására, kiéheztetésére és saját klientúrája hizlalására használja, akik pedig eltunyulnak, teljesítményük egyre rosszabb. Ismerős modell ez, nem de bár, hiszen az ország és az Eu kapcsolatában ugyanez figyelhető meg.

Hogy mennyi tisztességtelenség, hatalommal való visszaélés van a Pásztor-féle királyságban, azt most hagyjuk, s láthatóan ezek egyáltalán nem izgatják a választópolgárokat mindaddig, amíg egy teljesen egységes felállás azt kommunikálja, hogy elég ebből és ezentúl másképp lesz. Jelen pillanatban a Fidesz polgármesterjelöltje nem köntörfalaz, el tudja mondani, hogy a király meztelen. De nagyon magára van hagyva ebben a küzdelemben, s épp a Fidesz elhibázott politikai stratégiája miatt. (Hacsak nem áldozatnak akarták bedobni Simon Tamást, amit nem hiszünk, bár Tolnai Ildikó képviselőt korábban csak ezért futtatták. A még korábbi Gamesz-t irányító Fidesz polgármester jelölttel ugyanazt a hibát követték el, mint most, akkor a Fidesz felfutása miatt azt hitték, a párt népszerűsége fogja bevinni a jelöltet.)

Az Egyházak dörgölőznek Pásztor Bélához, mert azt látják intézményeik megszépültek. (S nem a kormánynak hálásak ezért, mely a költségek több mint 90%-át fedezte, hanem a polgármesternek, mert hisz ő érte ezt el.) A baloldal szocialista hálózatai – bár ezek igen csak fogyóban – szintén barátként tekintenek a régi tanácselnökre. Az állampolgárok elégedettek vele és tisztelik őt, legalábbis azok, akik csak a saját kis kertjük művelésével vannak elfoglalva. Márki-Zay Fidesz elleni mozgalma, mely szintén igyekszik összefogni a szétforgácsolt erőket Pásztor Bélában a lobogó fáklyát látja, s Pásztor sem tiltakozik ezen támogatásokkal szemben. Elegánsan, kicsit távolságtartásssal, elfogad minden hódolatot, mely rendre érkezik jobbról is, balról is. Ő egy szekuláris és pártfüggetlen ember, aki a város gyarapodásának szentelte életét, és míg ereje engedi ezt teszi a jövőben is. Csodálatos szerep.

Éljen a király állapot van. Mikor aztán esetleg a következő ciklusban a király fejére omlik a falu, neki még szobrot is emelhetnek, s jön egy újabb király. Meghalt a király, éljen a király. A forgatókönyvek közül ez tűnik a legvalószínűbbnek. Mondhatni a demokrácia megint elbukik majd, ahhoz, mint említettük a Fidesz képviselőjelölt-csapat visszalépése és Simon Tamás mögé az ellenzéki tömörülés odaállása kéne.