Zsolt Péter elemez – Bolsonaro

20 millió dolláros segélyt, melyet a G7 ajánlott utasított vissza. Pontosabban akkor fogadja el, ha Macron bocsánatot kér. Az ember esze megáll. És mégis, ez a viselkedés nagyon is ésszerű, igazi politikusi viselkedés. Hogy égnek az Amazonas erdei, mi ez ahhoz képest, hogy őt, Bolsonarot megsértették? Ha lenyeli a sértést, gyenge. Ha gyenge, miért is kövessék őt az emberek? Csak erős vezetőt érdemes követni. Ő egyedül majd megoldja. Ezek igazi politikai csapdák. Ha erkölcsileg helyesen cselekszel, lemondasz még a szuverenitásodról is. Odajönnek idegenek az országodba. Segítenek rendet tenni. A gyújtogatókat elfogni, a szociális helyzetet kezelni, a gazdaságot más irányba terelni. Mert a történet komplex, és Bolsonaro számára megoldhatatlan. Ha ezt elismeri, a következő ciklusban már más lesz a vezető, ha helytelenül, hiú módon és bután viselkedik, tán még a pozícióját is megtarthatja. A demokrácia már csak ilyen.

Kicsiben ez megy Magyarországon, még kisebb mértékben Veresegyházon. Sokat tanulhatunk Pásztor Béla politikusi pályafutásából, arról, miképp is csinálja ezt egy ravasz, de gyengeséget sose elismerő ember. Én tőle tanultam meg, hogy a politikus lehet hülye, de gyenge sosem. A segítség visszautasítása Veresegyház polgármesterének jellemzője, ellenben máson segíteni, az nagyon is gyakori nála. Ezért emelkedik ki a többi polgármester közül.

A politikusok jó részével van valami probléma. Vagy ha nincs, hát kialakul. Nagyon bölcs dolog, ha egy közösség úgy dönt, két ciklusnál tovább ne vezethessen senki. Ennyi idő alatt is sokan kifordulnak magukból, vagy eleve problémás ember szerez pozíciót, mint Bolsonaro. Pásztor Béla pedig 1965 óta városvezető.

Ld. a hírt itt.