Miért ússza meg a város mindig a csődöt?

Nos, az alábbi eszmefuttatás, ha Pásztor Béla logikáját követjük nem érdekli Önöket, hiszen Önöknek csak az a fontos, hogy működjenek a dolgok, épüljön-szépüljön a település, a megfeszített munkát, a kockázatokat, az idegeskedést, az ügyeskedést bízzuk csak rá. „A pénzzel játszani kell.” Mi mégis azon meditálunk miért nem megy csődbe, mikor a tartozás és bevétel közgazdasági logikája igen kemény, és fedezet nincs, a kifizetések problémásak, hitelhez jutni nehéz, politikailag meg nem a Fidesz oldalán áll minden idők legrafináltabb városvezetője.

A Fidesznek mondhatni kifejezett érdeke volna, hogy becsődöljön a város és aztán kormányzati embert jelöljenek ki megmentőként. Ha már másként nem tudták megbuktatni, elég volna megpöccintenie a veresi rendszert. Csakhogy mégse teszi, mert a politikai ösztöne azt súgja, Pásztor Béla politikailag legyőzné, és a Fidesz nem városmegmentő lenne, hanem a város sírásója. Mindez csak kommunikáció kérdése, és itt a helyi kiskirály az úr. Tán egy ilyen politikai összecsapás még a városon is túlnőne. Kell ez a Fidesznek?

A csőd az ablakon kopogtat, de a mechanizmus a következő. Van egy vállalkozó, aki benyújtja a számlát, de Pásztor Béla nem tud fizetni. (Mondjuk így nevesítve, mert nem a testület, nem a pénzügy, nem a jegyző dönt.) A vállalkozó ideges, de akármilyen ideges, Pásztor Béla nyugodt. Két dolgot tud: egyrészt, ha ideges lenne se tudna fizetni, azaz bírnia kell a stresszt (legrosszabb esetben sem saját vagyonával felel, az emberek szimpátiáját és szeretetét akkor is megtartja, ha fizetésképtelen). Másrészt van egy ütőkártya a kezében:

Csak akkor probléma a nemfizetés, ha a partner nem ad haladékot. De ha ügyvédi felszólítást küld, majd csődeljárást indít, egész biztos, hogy nem jut a pénzéhez. Miért? – Mert ebben az esetben mások is azonnal fizetési felszólítást küldenek és a csődeljárás során nem időrendi rangsor van.

Mindent zár alá helyeznek, egy ideig nem kap senki semmit. Felmérik az igényeket és fel a vagyont. Ezek közt vannak értékesíthető vagyonok is. Először a bankoknak teljesítik a követeléseit. S máris feljelentőnk elbukott mindent. A bankok felé ugyanis annyi adóssága van Veresegyháznak, hogy neki biztos nem jut egy fillér sem. Ha tehát pénzt akar látni nincs más lehetősége, mint hogy tudomásul veszi akkor kap, amikor Pásztor Béla fizetni akar neki. Hogy esetleg emiatt ő tönkremegy? – Nos, ez az egy eset az, amikor bosszúból valaki még a zuhanása közben visszalőhet.

A polgármesternek tehát semmi más dolga nincs, mint elmondani az idegeskedőnek, hogy mire számíthat. Kérdezzük mi, ha ezt előre tudja, mármint azt, hogy így fog játszani mások pénzével, tehát nem véletlen sodródik bele egy gazdasági válság miatt a fizetési csúszásba, akkor ez ügyetlenkedés, ügyeskedés, szélhámosság, netán gazemberség?